Kronikk

Kall meg streit, men vold «ekke» kult!

Leo Ajkic står foran et valg. Han må enten bli streit nok for NRK, eller holde det «ekte» med sine tjommier i det bergenske musikkmiljøet.

Leo Ajkic

Leo Ajkic poserer sammen med avisforsiden til Natt & Dag der den voldsdømte rapperen er hovedoppslag og forteller om at han rømte fra varetekt på politistasjonen i Bergen. Bildet er en faksimile fra Ajkics Facebook-side. NRK har sladdet bildet av rapperen.

Foto: Faksimile fra Facebook

De siste dagene har en ung bergensrapper fått landsdekkende omtale i mediene. Sakene har omhandlet hans rømning fra luftegården på politistasjonen i Bergen, hvor han var i varetekt. Da ventet han på å sone en to års dom for voldshandlinger. Fordypning i emnet kan gjøres i Natt & Dag sin oktoberutgave.

Rapperen er under NMG/G-huset som har artister som Lars Vaular og Store P, og Leo Ajkic er deres ansikt utad, i form av manager og mentor. Det er her denne saken begynner å bli vanskelig.

Kulturell klassereise

Leo Ajkic har de siste årene jobbet seg fra student-TV i Bergen, tatt en kulturell klassereise fra NRK3 til NRK2, for så å bli stueren nok til å få sendetid på selveste moderskipet; NRK1.

Selv om det ikke nødvendigvis er hans intensjon, kan det framstå som om han indirekte promoterer voldelige handlinger.

Aslak Syversen Waage

Han har blitt en yndling blant mange TV-tittere. Den siste tiden har han blitt et slags trekkplaster for NRK i debatter, for å nå et yngre publikum i valgåret. I tillegg har han hatt programlederrollen i en rekke ulike programmer, disse har blant annet omhandlet kjærlighet, integrering og demokrati.

Problematisk promotering

Ajkics jobb i NMG/G-huset er som sagt å være en slags mentor, samtidig så vil han selvfølgelig promotere sine «lærlinger». Det er gjennom dette arbeidet, som primært foregår på sosiale medier, han trår feil.

Tilsynelatende lever Leo Ajkic på to ulike planeter.

Aslak Syversen Waage

På sin personlige Instagram- og Facebook-profil publiserer han et bilde av seg selv der han holder opp forsiden til Natt & Dag med bilde av den gjeldende rapperen og overskriften «Ettersøkt – Bergensrapper på rømmen fra politiet». Ved siden av kan man altså se Ajkic sitt brede, glinsende glis. Selv om det ikke nødvendigvis er hans intensjon, kan det framstå som om han indirekte promoterer voldelige handlinger, siden rapperen i intervjuet framstår som om han skryter av sine voldshandlinger.

Glemmer ofrene

Når offentlige personer som Leo Ajkic stiller seg bak slike handlinger, kan man forsøke å forestille seg hvordan det er å være i andre enden av dette som offer. Folk som har blitt slått ned og banket opp, som mest sannsynlig sitter og føler seg små fra før av, krymper.

To planeter

Tilsynelatende lever Ajkic på to ulike planeter. Planeten hvor han, i et belastet miljø, har vokst opp; Bergen, og Oslo; hvor han opplever nasjonal suksess.

Det å bli dratt mellom to roller er noe alle opplever, men dette er en ekstremversjon.

Aslak Syversen Waage

Et annet aspekt er hvordan NRK stiller seg i denne saken, når en av deres nye gullkalver havner i gjørma. Mandag 12. oktober, la de ut en sak på nett, hvor Ajkic bedyret sin uskyld. Samme kveld blir bergensrapperen tatt av politiet etter en konsert. Deretter er Leo Ajkic sin Facebook-side full av filmer av pågripelsen, og påfølgende dag slipper han et bilde av rapperen i politiuniform, NMG/G-caps og et balltre godt plassert på skuldra.

Må ta et valg

Det å bli dratt mellom to roller er noe alle opplever, men dette er en ekstremversjon. Å leve et dobbeltliv og skulle levere og holde alle fornøyde på begge sider, er noe få mestrer, og en ballong med for mye luft sprekker lett. Dermed står Ajkic foran et valg, enten bli streit nok for NRK, eller holde det «ekte» med sine tjommier i NMG/G-huset.

Her kan du lese Leo Ajkic sitt svar til Aslak Syversen Waage.