Hopp til innhold
Kronikk

Jeg valgte å føde hjemme

Før trodde jeg hjemmefødsel var like alternativt som Märtas engleskole. Men hadde alle vært klar over fordelene, tror jeg flere hadde valgt å føde hjemme.

Gravid kvinne viser frem magen

Gravide kvinner trenger informasjon om at hjemmefødsel er et reelt – og godt – alternativ til sykehusfødsel, skriver kronikkforfatteren.

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

I 2014 ble 141 fødende avvist fra Ullevål. Etter å ha fått to barn i denne travle årstiden, har jeg et tips til gravide medsøstre.

Min førstefødte kom til verden på sykehus i Oslo, den andre ble født hjemme. Planlagt. Det er fullt mulig for friske gravide å føde hjemme, med kvalifisert fødselshjelp. Ifølge Medisinsk fødselsregister er det imidlertid få som benytter seg av dette.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter

Når man leser om fødende kvinner som sendes på kryss og tvers av Østlandet, i aktiv fødsel, med fem centimeters åpning, tyder det på at det er få som er klar over at det fins et reelt, trygt alternativ til sykehusfødsel.

Dette er ikke ment som en kritikk av fødselsomsorgen i Oslo. Da min første meldte sin ankomst, var jeg eneste fødende kvinne på sykehuset på det tidspunktet. Jeg fikk komme på sykehuset når jeg ville, og jordmor og lege var inne hos meg gjennom hele fødselen. Det er luksus, jeg var ekstremt godt ivaretatt.

Livredd likevel

Likevel var jeg livredd. Jeg hadde aldri vært innlagt på sykehus før, jeg syns det var skummelt å være der. Jeg følte meg til bry, og verken epidural eller lystgass kunne hjelpe mot det. Det jeg virkelig trengte, var en ro og en trygghet i meg selv som sykehuset ikke kan tilby ethvert individ. Og det mener jeg heller ikke at sykehuset nødvendigvis skal.

Etter fødselen tilbrakte jeg tre søvnløse netter på barsel. Det var varmt, jeg var stressa og hadde vondt overalt, og jeg grudde meg til å ta med babyen hjem. Tanken på å ta med nurket ut i verden var nok til at svetten silte nedover ryggen.

Det er fullt mulig for friske gravide å føde hjemme, med kvalifisert fødselshjelp.

Karine Stjernholm

Følelsen av å stå helt alene i dette var påtrengende. Det var ikke plass til mannen min på sykehuset. Han hadde søvnløse netter alene hjemme, og da mor og barn kom hjem fra sykehuset hadde jeg et forsprang i å bli kjent med babyen som han ikke hadde. Et forsprang som dessverre ikke bidro positivt da far gjorde sitt beste for å bli kjent med den lille. Hønemor var aldri langt unna.

Et trygt og godt alternativ

Da jeg skjønte at jeg skulle ha nummer to, begynte jeg øyeblikkelig å grue meg til fødselen. Jeg vurderte ulike fødetilbud, men hjemmefødsel var ikke noe jeg i utgangspunktet vurderte seriøst. Jeg er ikke spesielt alternativt orientert, og assosiasjonen jeg hadde til hjemmefødsel var Märtha, Ari og engleskole.

Jeg begynte likevel å lese om hjemmefødsler. Jeg trengte ikke lete lenge før jeg fant en artikkel om en norsk studie som viser at det er færre komplikasjoner ved hjemmefødsler sammenlignet med å føde på sykehus. For friske gravide er hjemmefødsel et svært godt alternativ.

Jeg frykter at å kringkaste dette kan ha samme effekt som å avsløre hvor det beste multestedet på fjellet er.

Karine Stjernholm

Jeg er ikke en fagperson på området, og dette innlegget er ikke ment å diskutere de faglige aspektene ved hjemmefødsel. Men jeg mener fødende kvinner trenger informasjon om at hjemmefødsel er et reelt – og godt – alternativ til sykehusfødsel.

En gledelig begivenhet

Fødsel nummer to foregikk hjemme, med hjelp fra to fantastiske jordmødre fra Jordmorteamet. De fulgte oss tett opp i siste del av svangerskapet, var på besøk hjemme hos oss, og var tilgjengelige tjuefire timer i døgnet i de siste ukene før fødselen.

Deres oppfølging, profesjonalitet og engasjement skapte en ramme av forutsigbarhet rundt fødselen. Jeg var aldri redd, og jeg hadde en helt annen opplevelse av fødselssmertene i den situasjonen enn på sykehuset, der jeg hadde hatt fri tilgang på smertelindrende behandling.

Hjemmefødselen var preget av godt samspill. Samspillet med jordmor, men også et godt samspill innad i familien. Far spilte en aktiv rolle under fødselen, og var en naturlig deltaker i babyens liv helt fra starten av. Roen som lå over huset vårt ble værende etter at fødselen var over. Ingenting ventet på oss, vi kunne bruke den tiden vi trengte på å komme oss i gjenge igjen.

Roen som lå over huset vårt ble værende etter at fødselen var over.

Karine Stjernholm

Vi hadde en felles opplevelse av det store som hendte i familien, og dette fellesskapet knytter oss tettere sammen. Jordmødrene fulgte oss også opp i dagene etter fødselen, og sørget for at vi fikk den oppfølgingen vi trengte – hjemme.

Det beste multestedet på fjellet

Jeg frykter at å kringkaste dette kan ha samme effekt som å avsløre hvor det beste multestedet på fjellet er. Risikoen jeg løper ligger i at alle hjemmejordmødrene er beslaglagt hvis jeg plutselig skal ha et barn til. Beslaglagt av andre som har funnet ut hvor luksuriøst dette tilbudet egentlig er.

Jeg er ikke spesielt alternativt orientert, og assosiasjonen jeg hadde til hjemmefødsel var Märtha, Ari og engleskole.

Karine Stjernholm

Likevel mener jeg det er viktig å løfte hjemmefødslene ut av de mytiske, englefjærbelagte irrgangene de er forbundet med, og løfte dem frem som det reelle, gode tilbudet de er til friske gravide, også i et samfunnsøkonomisk perspektiv.

Hjemmefødsler medfører at friske gravide ikke trenger å bli innlagt på sykehus, det fører viselig med seg mindre inngrep av medisinsk art, og ikke minst vil jeg altså fremheve de psykososiale sidene av dette, som til sjuende og sist kommer den nyfødte til gode.

Les også: