Hopp til innhold
Kronikk

Ja eller nei, Jensen?

Fremskrittspartiet har et klimaproblem. Det er menneskeskapt, av Siv Jensen.

Siv Jensen

Audun Lysbakken (SV) vil ha din hjelp til å spre dette spørsmålet til Siv Jensen (Frp): 'Ja eller nei, finnes det menneskeskapte klimaforandringer?'.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Stortingets største opposisjonsparti driver et stadig tristere internseminar om hvorvidt det finnes menneskeskapte klimaendringer. Ketil Solvik-Olsen mener Frp bør åpne for at klimaendringene kan være virkelighet, mens miljøpolitisk talsmann Per-Willy Amundsen mener skadelige CO2-utslipp er en konspirasjonsteori funnet på av venstresiden. Mens alle andre diskuterer hvordan vi skal stoppe klimaendringene, nekter Frp å ta stilling til om de finnes.

Da Siv Jensen møtte meg til debatt på NRK Aktuelt like før påske stilte jeg henne dette enkle spørsmålet:

- Finnes det menneskeskapte klimaendringer, Siv Jensen?

Tre ganger nektet hun å svare.

SE KLIPPET HER: Siv Jensen svarer ikke på spørsmålet

Stadig mer konkret og dramatisk

Klimatrusselen blir stadig mer konkret og dramatisk. Temperaturen i havoverflaten stiger, isen i Arktis smelter og vi får villere og våtere vær. FNs klimapanel har med stadig større vitenskapelig tyngde slått fast at menneskene påvirker klimaet.

Det internasjonale energibyrået, IEA, mener at 2/3 av all fossil energi vi kjenner til på jorden må bli liggende, dersom vi skal ha noen som helst sjanse til å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader.

Audun Lysbakken, SV

Det internasjonale energibyrået, IEA, mener at 2/3 av all fossil energi vi kjenner til på jorden må bli liggende, dersom vi skal ha noen som helst sjanse til å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader.

Nicholas Stern, tidligere sjeføkonom i Verdensbanken, sier nå at oppvarmingen skjer mye raskere enn han spådde i sin berømte og dramatiske rapport fra 2006.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Vi er en spesiell generasjon

Ettertiden kommer til å dømme vår generasjon folkevalgte på hva vi gjorde for å stoppe klimaendringene mens det ennå var tid. Noen ganger får en generasjon spesielle muligheter, eller et spesielt ansvar. Vi er en slik generasjon.

Hvordan kan vi forvente at statsråder som ikke tror at klimaproblemet er menneskeskapt skal handle for å nå klimamålene?

Audun Lysbakken, SV

Den neste stortingsperioden vil avgjøre om Norge klarer vår del av jobben. I klimaforliket har vi satt oss selv ambisiøse mål for utslippskutt, både hjemme og ute. I transportpolitikken er den rødgrønne regjeringen i gang med en omlegging i grønn retning med større satsing på jernbane, kollektivtrafikk og utslippsfrie biler. SV er pådriveren for at Norge skal bli mindre avhengig av oljen, vi vet at den neste fireårsperioden blir avgjørende for framtiden til Lofoten, Vesterålen og Senja.
I denne situasjonen kan vi bli et av få land i verden med åpne klimafornektere i regjering. Mange vil mene at det vil være flaut. Jeg mener det vil være farlig.

For hvordan kan vi forvente at statsråder som ikke tror at klimaproblemet er menneskeskapt skal handle for å nå klimamålene?

Hjelp meg å spre dette spørsmålet

Fremskrittspartiet markedsfører seg selv som et parti med klare svar. Jeg mener velgerne fortjener et klart svar i det aller viktigste spørsmålet. Derfor gjentar jeg mitt spørsmål til Siv Jensen:

- Finnes det menneskeskapte klimaendringer, Siv Jensen?

Jeg oppfordrer deg til å dele og spre mitt spørsmål. Aktuelt hadde begrenset sendetid. Nå kan vi kreve svar helt til valget 9. september, og vi gir oss ikke før vi får et klart «ja» eller «nei».

OPPDATERING: Siv Jensen svarer