Kronikk

Ikke bare vold og valgfusk

På tross av de siste ukenes preg av vold og trusler, kan morgendagens valg likevel bli et signal om at det afghanske folk ikke vil la seg diktere.

AFGHANISTAN-VOTE

Tidligere utenriksminister Zalmay Rassoul kan få uventet medvind på valgdagen. Det viktigste er likevel at dette kan bli første gang i Afghanistans historie at en demokratisk valgt president tar over for en annen, skriver kronikkforfatterne.

Foto: WAKIL KOHSAR / Afp

«Afghanistans fiender» blir de kalt av regjeringen, opprørsgruppene som prøver å skremme afghanske velgere fra å gå til urnene 5. april. De siste ukene har de trappet opp både vold og trusler, i et forsøk å skremme afghanere fra å stemme ved valget. Det er trist å være vitne til at valgprosessen forstyrres av vold og valgfusk. Men det er dessverre forutsigbart at det vil skje. Derfor er ikke dette den store nyheten denne gangen. Det som er annerledes nå sammenlignet med forrige valg er entusiasmen og interessen for valget, i media og blant velgerne.

LES OGSÅ: – Har egentlig ikke noe å si hvem som vinner

Demokratisk debatt blir født

Dette presidentvalget blir åpent og spennende. Karzai har sittet i to perioder og lovverket hindrer ham fra å stille til gjenvalg. I 2009 uttrykket mange velgere at det ikke var vits å risikere livet for å avgi stemme. Resultatet var uansett bestemt av andre faktorer, mente de, enten det var myndighetenes omfattende valgfusk eller det internasjonale samfunnets påvirkning. Selv om alle forventer valgfusk også nå, har folk tro på at deres stemme kan være med å påvirke landets politikk. Til tross for trusler om vold er det hver dag lange køer for å registrere seg og få valgkort, melder AFP.

Selv om alle forventer valgfusk også nå, har folk tro på at deres stemme kan være med å påvirke landets politikk.

Afghanske medier har bidratt til den økte entusiasmen. Mediedekningen er større enn noensinne. Den er også mer fokusert på sak enn personligheter. For første gang har presidentkandidatene utfordret hverandre i TV-debatter, som etterpå blir diskutert av afghanere flest i bazaren, i hjemmet og i sosiale medier. Det er vanskelig å si om dette vil påvirke måten folk stemmer, i et land hvor stemmegivning ofte avgjøres av gruppetilhørighet, mer enn sak. Men debatten er i alle fall til stede. Mens afghanske journalister mottar jevnlig trusler fra de som føler seg truet av jakten på sannheten, har målrettet vold mot internasjonale journalister hittil vært lite utbredt. Drapet på den svenske journalisten Nils Horner har likevel gjort at utenlandske medier nå tenker seg nøye om før de sender journalister for å dekke valget.

I verste fall kan dette føre til at dekningen i vestlige medier blir mindre nyansert, med større fokus på uregelmessigheter enn det som tross alt er positive tegn. Heldigvis skriver mange afghanske medier også på engelsk, og flere internasjonale medier har en god og balansert dekning av det som rører seg i Afghanistan.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Entusiasme på tross av trusler

I denne valgkampanjen har volden primært vært rettet mot kandidater og kampanjemedarbeidere. Likevel er det oppsiktsvekkende at presidentkandidatene har klart å snakke foran folkemengder på mange tusener forskjellige steder i landet uten at arrangementene er blitt utsatt for angrep.
Det økte voldsnivået nå er ingen stor overraskelse. Alle valg siden 2005 har vært preget av trusler og vold. Valgdagen 20. august 2009, da Karzai ble gjenvalgt som president, var spesielt blodig. Man må tilbake til den brutale borgerkrigen på 90-tallet for å finne noe lignende. Likevel trosset en tredel av befolkningen truslene for å avgi sin stemme.

Alle forventer at valgkampen og valgdagen blir blodig. Det å avgi stemme blir en kalkulert risiko.

Voldshandlinger er en del av afghaneres hverdag, i større eller mindre grad. Alle forventer at valgkampen og valgdagen blir blodig. Det å avgi stemme blir en kalkulert risiko. Spørsmålet som afghanske velgere stiller seg er ikke: «Blir det vold på valgdagen?», men «Hvor sannsynlig er det at volden rammer akkurat når jeg skal avgi min stemme?» Det å stemme blir et signal om at det afghanske folk ikke vil la seg diktere av trusler om vold.

LES OGSÅ: Oppfordrer afghanere til å stemme

Heier på politisk stabilitet

Hvis alt går etter planen, blir dette første gangen i Afghanistans historie at en demokratisk valgt president tar over for en annen. Det er en stor begivenhet for Afghanistan. Ifølge meningsmålingene er det teknokraten og akademikeren Ashraf Ghani som leder an, foran opposisjonskandidaten Abdullah Abdullah. Tidligere utenriksminister Zalmay Rassoul kommer på tredje plass, men kan få uventet medvind på valgdagen. Han har fått støtte av andre kandidater som har trukket seg og det sies at han er Karzais favoritt.

I det store bildet er prosessen viktigere enn resultatet.

Ingen av de ledende kandidatene vil føre til store endringer i afghansk politikk. Alle tre vil signere sikkerhetsavtalen med USA, noe Hamid Karzai har nektet å gjøre. De har også lagt vekt på menneskerettigheter og kvinners stilling i sine valgkampanjer. I det store bildet er prosessen viktigere enn resultatet. Det viktigste er at valgresultatet godtas av de tapende parter og at landet får en ny president på en relativt fredelig måte. Dette kan høres ut som en overdrevet pragmatisk tilnærming, men de fleste som kjenner til afghansk politikk er enige om at politisk stabilitet er det viktigste nå.

Målestokken på om det afghanske valget har vært vellykket eller ei, er ikke om det blir valgfusk eller vold under valget. Demokratiet i Afghanistan er ungt og valgprosessen kommer ikke til å oppfylle de kravene man vanligvis stiller til et valg i Norge. Debatten og engasjementet i valgkampen er likevel tegn på en utvikling som gir håp for fremtiden. I et hvert samfunn må det offentlig debatt til før det kan bli demokrati.