Hopp til innhold
Kronikk

Hva slags byutvikling gir OL?

OL-tilhengerne lover at Oslo-OL vil bidra til byutvikling. Men hvem vil ha den byutviklingen som følger med et OL ?

Feirer OL

Støttespillere for OL-søknaden feirer på valgnatten, blant annet investor Petter Stordalen, idrettspresident Inge Andersen og konstituert toppidrettssjef Tore Øvrebø. Men er OL til Oslo noe å feire for Oslo? Kronikkforfatterne er slett ikke så sikre.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

De forventet antageligvis motstand, OL-tilhengere, da de skulle utforme sin PR-kampanje for vinter-OL i 2022. For å gjøre lekene relevant for flere enn de som vil prioritere eliteidretten høyest, fremstiller OL-entusiastene lekene som en unnskylding for å gjøre noe viktig: Endelig kan vi satse på byutvikling. «Oslo 2022 kan bygge byen» skriver OL-etaten i sitt kampanjemateriell for lekene.

Mye av OL-debatten har handlet om penger, fordi OL-summene er så absurde, og fordi det finnes så mye annet å bruke penger på. Det er viktig, men når byutvikling er hovedargumentet for OL, så fortjener byutviklingen som følger med OL vel så mye debatt.

Vi har hatt folkeavstemning, og flertallet har sagt ja. Dersom vi hadde hatt en reell debatt om innholdet i planene, og ikke en ensidig fest-eller-festbrems-debatt, kunne resultatet vært annerledes. Er det noen som vet hva vi har sagt ja til her?

LES OGSÅ: OL går gjennomsnittlig 179 prosent over budsjett.

Politikernes favoritt

Oslo-byrådet har valgt seg ut Groruddalen, og OL skal gjøre denne delen av byen mye bedre. OL vil nødvendigvis tvinge fram en hel rekke byggeprosjekter på Oslos østkant. Groruddalen har store områder uten sterke boligstrøk, med industri og næringslokaler. Her kan OL-prosjektene igangsettes uten store protester.

Er det noen som vet hva vi har sagt ja til her?

Petter Slaatrem Titland og Audun Myhra Bergwitz, Bytopia.no

Et av to alternativer til ny «OL-landsby» i Groruddalen viser hvilke vei prioriteringene tar når OL setter premissene for hva som skal bygges. På Kjeldsrud skal det bygges omlag 1500 boliger, i tillegg til et mediesenter for tilreisende reportere. Idag er Kjelsrud et industriområde, og har ikke et lokalmiljø man kan bygge på. Området har ingen T-banestopp. Statens vegvesen advarer mot dårlig luftkvalitet og støy, området egner seg ikke for boligutbygging. Likevel er Kjelsrud politikernes favoritt, fordi OL gir dem muligheten til å satse på et område med størst endringspotensiale.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Vage antagelser

I stedet for å velge seg det området som behøver mest satsing, i stedet for å undersøke hva området selv behøver, i stedet for å utvikle området på sine egne premisser, famler byrådet her etter et plaster på såret. De må bare lage et sår først.

For hva skal Kjelsrud med et «topp moderne medieanlegg»? Jo, NRK kan lokaliseres her i etterkant. Men hvem har spurt dem? Og hva slags nytte vil NRK gjøre for akkurat dette området? At Kjelsrud trenger en stor institusjon, og at denne institusjonen vil føre med seg liv og røre, er kun vage antagelser – noe man har funnet på etter at OL-prosjektet har blitt pønsket ut.

Hva slags boligboble kan vi få med noen milliarder mer i eiendomsmarkedet?

Petter Slaatrem Titland og Audun Myhra Bergwitz, Bytopia.no

Vi vet lite om hvordan et anlegg på Kjelsrud eller Økern vil se ut, og hvem det bygges for, når idrettsutøverne har dratt hvert til sitt. Å spørre seg nettopp hvem vi skal bygge for, burde være øverst på dagsorden når OL skal debatteres. For selv om det meste rundt OL er svært usikkert, kan vi likevel tenke oss en av konsekvensene allerede – og det er et OL i Groruddalen vil øke eiendomsprisene der. Antagelig vil satsingen øke eiendomsprisene i hele Oslo, fram til lekene starter.

Det siste budsjettanslaget sier at vi kommer til å bruke 37 milliarder kroner på OL. Foruten de offentlige milliardene som skal skytes inn i byggeprosjektene, kan vi forvente milliarder av private investeringer i tillegg. All usikkerheten rundt budsjettet til tross, så kan vi anta at vi snakker om enormt mye penger til byutvikling. Pengene skal pumpes inn i et marked som mange allerede mener er overopphetet. Hva slags boligboble kan vi få med noen milliarder mer i eiendomsmarkedet?

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

OL som det nye Bjørvika

For Groruddalen så vil OL også gi en spesiell form for byutvikling, den samme byutviklingen OL ga til andre fattige bydeler i andre OL-byer. Det som blinker i øynene hos Oslos kommunepolitikere når de sier «byutvikling», er det som på fagspråket kalles gentrifisering. OL vil trekke mer kjøpesterke grupper til Groruddalen.

Det er ikke en byutvikling for de som bor i Groruddalen, men en byutvikling for å forandre og bytte ut de som bor der.

Det er ikke en byutvikling for de som bor i Groruddalen, men en byutvikling for å forandre og bytte ut de som bor der.

Petter Slaatrem Titland og Audun Myhra Bergwitz, Bytopia.no

Det eneste vi vet til nå, er at vi får to nye veikryss på Vindern og Slemdal, og en lengre plattform på Midtstuen. Ingen som kjenner utfordringene byen står overfor, lar seg bære med over at «Oslo 2022 skal bygge byen». I planene ser vi antageligvis bare konturene av dem.

Mens OL-tilhengerne vil være positive og si «Ja!», mener vi de demokratiske sidene må debatteres. Ikke bare fordi vi har hatt en tvilsom opptakt til folkeavstemningen, med millionkampanjer hos ja-siden og dårlig informasjon til velgerne. Men ikke minst fordi vi trenger en langsiktig byutviklingsstrategi på alle nivåer, ikke en OL-strategi som bygger østkanten for noen helt andre enn de som bor der.

Bytopia.no er et nystartet nettidsskrift om byutvikling. Denne teksten er en bearbeidet versjon av en tekst opprinnelig publisert der.