Hopp til innhold
Replikk

Hva nå, arbeidsminister Eriksson?

Hvor blir det av arbeidsministerens innsats mot sosial dumping når det avsløres uanstendige forhold i Norwegian?

Robert Eriksson Frp arbeidsminister
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Dagsrevyens reportasje 29. oktober brakte sjokkerende opplysninger om lønns- og arbeidsvilkårene for thailandske kabinansatte i flyselskapet Norwegian. Fattige 3.000 kr måneden i lønn bryter med all anstendighet. Ved å registrere seg i Irland omgår Bjørn Kjos norske lover og regler mot sosial dumping. Det er en skam for et selskap som i firmanavnet til og med smykker seg med tittelen «norsk».

I reportasjen kom det også fram at ledelsen hadde bestemt hvem som skulle uttale seg til media. De andre hadde fått munnkurv. Det fantes ingen fagforening. Vi kan bare gjette hva som ville skjedd med den som eventuelt hadde benyttet seg av sin lovfestede ytringsfrihet.

LES OGSÅ: Fagforbundet oppfordrer alle til å boikotte Norwegian.

Et minstemål av anstendighet

Det er oppsiktsvekkende at arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) ikke ville kommentere saken. Har han allerede tenkt å gå vekk fra sin egen regjeringserklæring? Der står det svart på hvitt at regjeringen Solberg vil fortsette arbeidet mot sosial dumping. Det understrekes at noen bransjer er preget av sosial dumping og uakseptable lønns- og arbeidsvilkår og sies i klartekst at dette er uakseptabelt, både for arbeidstakerne som rammes, og for konkurrerende bedrifter som følger et minstemål av anstendighet.

Har arbeidsministeren allerede tenkt å gå vekk fra sin egen regjeringserklæring?

Lise Christoffersen, stortingsrepresentant (Ap)


Nylig avgåtte arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) nektet å gi etter for presset fra Kjos om å akseptere slike forhold i norsk luftfart. Hun satte i stedet i gang en utredning for å se om denne typen profittjag fra en norsk arbeidsgiver kunne stoppes, enten ved norsk regelverk eller gjennom internasjonale avtaler mot sosial dumping. Vår innstendige oppfordring til statsråd Eriksson er å følge opp dette arbeidet.

Billett til dumpingspris

Det var nokså underlig å registrere at det var en statssekretær, John-Ragnar Aarset (H), som i neste nyhetssending måtte ut og si at regjeringen i det minste ville ta kontakt med Norwegian. Er ikke sosial dumping viktig nok til at en statsråd finner det bryet verd å kommentere?

Er ikke sosial dumping viktig nok til at en statsråd finner det bryet verd å kommentere?

Lise Christoffersen, stortingsrepresentant (Ap)

Uansett hva som skjer videre i denne saken, er det positivt at NRK har fått de klanderverdige arbeidsforholdene for Norwegians ansatte opp og fram i lyset. Da har vi som forbrukere i alle fall muligheten til å gjøre informerte valg neste gang vi skal kjøpe en flybillett.

LES OGSÅ: – Kan vanskelig kalles noe annet enn sosial dumping.