Hopp til innhold
Analyse

Et protestvalg som dramatisk endrer det politiske landskapet

De første tallene bekrefter langt på vei mønsteret meningsmålingene har vist: Arbeiderpartiet gjør et elendig valg og ligger så langt an til et resultat under 25 prosent, et historisk dårlig resultat. Det svakeste hittil er 27,5 prosent fra valget i 2003.

Nrkvalg

REKORDVALG: I Oslo gjør MDG et rekordvalg og nærmer seg Ap i oppslutning.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

  • Valget bekrefter at det økte miljø- og klima-engasjementet gir MDG et nasjonalt gjennombrudd.
  • Senterpartiet gjør et historisk godt valg og kan bli det store ordførerpartiet etter dette valget.
  • Både Rødt og SV ligger an til god framgang til dels på bekostning av Ap.
  • Høyre og Frp har begge dårlige resultat og sammen med KRF og Venstres svake tall, betyr det at de fire regjeringspartiene opplever betydelig slitasje.
Magnus Takvam

Magnus Takvam er politisk kommentator i NRK.

Foto: NRK

Beholder makten i Oslo

Arbeiderpartiet kan trøste seg med at partiet ser ut til å beholde byrådsmakt i Oslo og Trondheim, mens situasjonen i Bergen er mer uklar og Senterpartiet kan komme på vippen mellom blokkene der.

I Oslo gjør MDG et rekordvalg og nærmer seg Ap i oppslutning.

Og med SV og Rødts framgang betyr dette i sum at styrkeforholdet mellom Ap og støttepartiene blir dramatisk endret hvis dagens byråd fortsetter.

Dramatisk endring

I Bergen ligger Folkebevegelsen mot mer bompenger an til å gjøre et sensasjonelt valg og nærmer seg Ap og Høyre i antall stemmer.

Dersom det endelige valgresultatet holder seg, betyr det en dramatisk endring av det politiske landskapet i Norge:

  • Fragmentering der de to store styringspartiene blir straffet og gjør det krevende å stable styringsdyktige flertall på beina
  • Et protestvalg mot sentralisering som gir Senterpartiet betydelig økt makt på bekostning av Arbeiderpartiet, særlig dramatisk i Nord-Norge.
  • Framgang for en tydeligere venstreside, særlig i de store byene med gode tall for SV og Rødt
  • Et miljøvalg som gir MDG en ny maktpolitisk plattform også inn mot valget i 2021.

Politisk konfliktstoff

I sum betyr dette valget en stor utfordring for de to store partiene Ap og Høyre, men også for Frp og de to sentrumspartiene, som alle er på tapersiden.

Arbeiderpartiets potensielle allianse med Senterpartiet, MDG, SV og Rødt inneholder politisk konfliktstoff på kryss og tvers.

Tilbakegangen for de fire regjeringspartiene vil også kunne øke konfliktnivået dem imellom for å få større gjennomslag fra både Venstre/KrF og Frp.

Diskusjon om videre regjeringsdeltakelse for Frp og et mulig lederskifte i Venstre kan bli neste kapittel i historien om Erna Solbergs regjering.