Hopp til innhold

Vil trene 800 gravide

I høst skal flere hundre gravide kvinner fra Trøndelag og Rogaland legge seg i trening. Målet er å finne ut om fysisk aktivitet under svangerskapet er bra for mor og barn.    

Signe Stafne
Foto: NRK

Gravide har du sikkert blitt rådet til å trene under svangerskapet. Men hvor nyttig er det egentlig? Nå trapper flere hundre kvinner opp på trening for å hjelpe forskere i Trondheim med å finne svar.

- Det har versert mange teorier om hvorfor trening er bra for de gravide. Ved å teste 800 gravide, håper vi å finne sikrere svar, sier fysioterapeut og prosjektkoordinator Signe Stafne.

Setter myten på prøve

De siste 20 årene har gravide kvinner blitt rådet til å trene under svangerskapet. Men hvor viktig er det å trene for de gravide? Og har det egentlig noe å si for svangerskap og fødsel? Det er enda uvisst.

- Hensikten med studien er å se om trening kan forebygge, og brukes i behandlingen av svangerskapsrelatert sykdom, sier Stafne.

800 testes

Renate F. Lindstad

Renate F. Lindstad

Foto: NRK

De 800 gravide kvinnene deles inn i en treningsgruppe og en kontrollgruppe. Kontrollgruppa får ikke tilbud om trening, mens de andre må gjennomføre et 12 ukers fastlagt treningsprogram. Begge gruppene gjennomgår en rekke tester i begynnelsen av svangerskapet. Testene gjentas når det nærmer seg termin og 3 måneder etter fødselen.

Renate F. Lindstad er ferdig med 12 ukers trening og hun synes tida i gymsalen var både artig og motiverende

- Jeg meldte meg på fordi jeg var redd for å få komplikasjoner under fødselen. Man hører jo så mye, så jeg fulgte legens råd, og forsatte å trene selv om jeg var gravid, sier Renate F. Lindstad. – Det er jo godt for kropp og sjel å holde seg i form.

Kan redusere svangerskapsdiabetes

Mellom 5 og 12 prosent av gravide kvinner i Norge får svangerskapsdiabetse, og det er verken bra for moren eller barnet.

- Vi håper å finne ut om trening kan redusere forekomsten av svangerskapsdiabetes, sier Signe Stafne.

 

Kjell Åsmund Salvesen sjefslege St. Olavs Hospital

Sjefslege Kjell åsmund Salvesen

Foto: NRK

Mindre bekkenløsning

 

I løpet av svangerskapet blir belastningen på bekkenbunnen større og større etter som babyen vokser. Derfor håper forskerne at det å holde disse musklene i form skal redusere forekomsten av bekkenløsning og lette fødselen.

- Kanskje kan sterkere bekkenbunnsmuskulatur gjøre at siste del av fødselen går lettere, sier sjefsoverlege ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital, Kjell Åsmund Salvesen til Schrödingers katt.

Passe på vekta

Forskerene tror at mors vekt også har mye å si for barnet. Legger mor på seg mer enn 10-15 kilo kan fosteret få for mye næring og bli så stor at det oppstår komplikasjoner under fødselen.

- Livet inne i mors mage har mye å si for barnet helse. Hvor mye næring fosteret får i magen kan ha noe å si sykdomsutviklingen senere i livet, sier Salvesen.

Svar i 2009

Forskningsprosjektet er først ferdig i 2009. Og skulle du bo i Trondheim/omegn eller i Stavanger kan du fortsatt melde deg på. Send en e-post til Signe Stafne

Nå vil du kanskje prøve Schrödingers katts quiz om graviditet