Vil skyte søppel med laser

Det høres kanskje ut som å skyte fluer med bazooka. Men for å rydde opp i rotet som er i ferd med å samle seg i bane rundt jorden, kan en laserstråle bli et reelt alternativ.

Romsøppel

En jordbasert laser skyter gamle satellitter ut av lufta: ikke så utenkelig som det kanskje høre ut.

Foto: Per Byhring/forskning.no

En himmel full av stjerner – og søppel.

I bane rundt jorden, noen hundre kilometer oppe, begynner det å bli en hel del av sistnevnte. Siden romeventyret begynte har vi nemlig vært bedre til å sende ting opp i verdensrommet, enn til å hente dem ned derfra.

Gamle satellitter og annet romfartsmateriale har blitt forlatt der oppe, og fordi objektene følger en bane lagt opp av jordens tyngdefelt, blir det der i lang, lang tid.

Les hele saken på

forskning.no

.

Hva skjer med Ikke gjør dette hjemme-huset i den siste episoden denne sesongen? Alle de foregående husene har endt i ett flammehav, så hva skjer denne gangen? Mens sprengstoffekspert Roar og kjemiker Morten slår seg sammen for å prøve å lage vann fra bunnen av, går programlederne Rune og Torfinn vitenskapelig til verks for å undersøke om banning hjelper mot fysisk smerte. (8:8)
Vi er "på nett" så å si hele døgnet. Vi tvittrer, snap'er, spiller, teller skritt, handler og søker etter nyheter. Denne aktiviteten overvåkes av aktører som samler inn enorme datamengder om oss. Det ligger store gevinster, men også viktige fremskritt i BIG DATA! (2:4)
Humor, livsstil og intelligens gir status hos menn - og damer faller for det. Marens gjenværende beilere viser fram nye sider når de skal prøve seg under panseret på en Volvo 240. (5:6)