Her kommer asteroidestøv

Japansk romsonde ble den første som fikk frakta hjem materie fra en asteroide.

Hayabusa

Hayabusa-sonden overlevde som forventa ikke tilbaketuren. Det gjorde derimot den 40 cm brede kapselen med materieprøvene.

Foto: NASA

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SPACE-JAPAN/AUSTRALIA

Kapselen landa i Woomera Prohibited Area nord for Adelaide i Australia. Woomera er et romfarts- og våpentestingsområde på størrelse med England.

Foto: HO / Reuters
Australia Space Landing

Asteroiden 25143 Itokawa er oppkalt etter den japanske romfartspionéren Hideo Itokawa.

Foto: Jaxa / Ap

Hayabusa-sonden kom i juni tilbake til Jorda etter en sju år lang ferd rundt i verdensrommet. Japanske forskere har nå fastslått at materien den tok med seg tilbake er fra asteroiden Itokawa.

Dette er første gang noen har lyktes med å bringe asteroidestøv tilbake til Jorda for analysering.

– Kunnskapen dette vil gi oss i løpet av de neste åra er helt uvurderlig, sier Paul Abell fra NASA, medlem av Hayabusa Joint Science Team til New Scientist.

Støtte på flere problemer

I 2005 tilbragte Hayabusa tre uker i bane rundt Itokawa og forsøkte å samle støv fra asteroidens overflate. Flere problemer underveis gjorde at forskerne aldri var sikre på om oppdraget hadde lyktes.

Blant annet virka det som om selve mekanismen som skulle fange opp asteroidestøv svikta hver gang sonden nærma seg asteroiden.

Da prøvekapselen landa i Australia i juni, var det derfor knytta stor spenning til hva den faktisk inneholdt.

Etter grundige analyser av 1500 partikler, har JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) slått fast at så godt som alle partiklene i kapselen har hørt hjemme på Ikonawa.

Se romkapselens hjemkomst til Jorda her:

Fjerde type utenomjordisk materie

– Selv om partiklene ikke er større enn bredden på et menneskehår, inneholder de informasjon som tydelig viser at de ikke er fra Jorda, sier Professor Trevor Ireland som har vært med og forska på partiklene til BBC.

Blant asteroidestøvet ble det funnet olivin, pyroksen og plagioklas - mineraler som også finnes på Jorda. Relativ utberedelse og atomsammensetning viste likevel at forskerne hadde med utenomjordisk støv å gjøre.

JAPAN-SPACE/

JAXA-teamet som var ansvarlige for Hayabusa-sonden.

Foto: KYODO / Reuters

I tillegg hadde kapselen med seg jernsulfidet troilitt, som ikke finnes på Jordas overflate.

Dette er ifølge BBC det fjerde settet med utenomjordisk materie som har blitt henta tilbake til jorda. Både amerikanere og sovjetere tok med månesteiner hjem, Stardust-sonden sanka kometstøv, mens Genesis fikk fanga solvindpartikler.

Materien fra Itokawa kan inneholde mineraler fra solsystemets spede begynnelse, og kan derfor lære oss noe om hvilken materie som fantes da solsystemet ble danna.

I tillegg kan materien gi oss tips om hvordan vi skal unngå asteroidenedslag basert på ny kunnskap om asteroiders oppbygning.