Hopp til innhold

Slik surfer du sikkert i ferien

Over 40 prosent av oss er daglig på nett i ferien, men hele 6 av 10 tar ingen forholdsregler når det gjelder å beskytte PC-en eller mobilen ved bruk av trådløse nettverk.

Internett på ferie

1 av 4 nordmenn tar med seg PC-en på ferie, enda flere putter nettbrett og mobil i håndbagasjen. Men sikkerheten er vi ikke så mye med.

Foto: Illustrasjonsfoto: Sigrid Olsson / Sigrid Olsson / ZenShui

Ifølge en fersk undersøkelse fra Europeiske Reiseforsikring som NRK.no har fått tilgang til, har 1 av 3 nordmenn med seg nettbrett på ferie, mens 1 av 4 tar med seg PC-en. «Alle» tar med seg smarttelefonen.

– 43 prosent oppgir at de er «online» nærmest daglig når de er på reise, mens 32 prosent av de under 30 år sjekker Facebook eller andre sosiale medier hver dag, forteller assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring til NRK.no.

Les også: Nå blir det billigere å bruke mobilen i Europa

Tenker ikke sikkerhet

– Vi ser at flertallet har en viss hvilepuls på ferie. Samtidig er det naturlig nok mer kostbart å surfe via mobilen i utlandet, påpeker Vennesland – og legger til at tilgang til trådløst nett både på hotell og ved bassenget ser ut til å bli stadig viktigere for nordmenn på utenlandsferie.

Les også: Gratis nett i Syden til sommeren

Ifølge en undersøkelse gjort av Norstat, som ble omtalt i Aftenposten forrige uke, er imidlertid ikke nordmenn så nøye med sikkerheten når de surfer i trådløse soner uten passord. Så mange som 61 prosent av de spurte tar ingen forholdsregler for å beskytte mobilen eller PC-en når de gjør dette.

– Hold deg unna!

Nettbank, sikker side

'S'-en etter 'http:// viser at siden er kryptert. Det gjør også hengelåsen helt til venstre.

Foto: Skjermdump

Christian Meyer i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring) understreker at det er viktig alltid å bruke krypterte sider hvis du skal oppgi sensitiv informasjon.

– Da snakker vi om den berømte «S»-en i adresselinjen («httpS», journ.anm.), da kan ikke andre se hva du foretar deg på den aktuelle nettsiden. Det er særlig viktig hvis du skal bruke nettbank eller kjøpe noe i en nettbutikk, forklarer Meyer til NRK.no.

– En god regel er imidlertid alltid å holde seg unna usikrede nett, og heller bruke mobilbanken, mener han.

Les også: Kan koste - selv uten bruk

I forbindelse med ferietiden som siger inn over oss, har NorSIS laget en oversikt over grep du bør foreta deg for å gjøre ferien med PC, nettbrett og mobil sikrest mulig:

Sikker mobil- og PC-bruk på ferie

Før ferien:

  • Ta sikkerhetskopi før du reiser, slik at du ikke mister viktige bilder, dokumenter og annen informasjon dersom uhellet er ute. Sjekk også at sikkerhetskopien fungerer!
  • PC og mobil med sensitiv informasjon må sikres med kryptering slik at uvedkommende ikke får tak i informasjonen om PC-en blir stjålet.

På ferie:

  • Vær oppmerksom når du bruker en PC i det offentlige rom. Det er lett for kriminelle å få tak i dine personlige opplysninger, som brukernavn, fødselsnummer, passord, PIN-koder, bankkonti og kredittkortnumre.
  • Tenk på hva du bruker datamaskinen din til via usikre trådløse nett. Informasjonen du sender og mottar kan leses av andre. Oppgi kun sensitiv informasjon på krypterte nettsider, det gjelder også ved netthandel.
  • Etterlat ikke PC-en åpenlyst på hotellrom, i bil eller på hytta. Er det ikke safe på hotellrommet, er det bedre å låse verdifullt utstyr ned i kofferten enn ikke å gjøre noe.
  • «Ikke forstyrr»- lappen på dørhåndtaket gjør at ingen rer opp sengen, men færre personer er innom rommet ditt.
  • Ta med PC-en som håndbagasje når du flyr. Merk gjerne maskin med et klistremerke slik at du får med deg dine egen PC ut fra sikkerhetskontrollen.
  • Hold alle programmer oppdatert også på ferien. Virus og dataangrep skjer mot PC-er som mangler oppdateringer.

Etter ferien:

  • Sikkerheten økes hvis du endrer PIN-kode og passord for de tjenestene du har brukt når du kommer hjem.
  • Ta sikkerhetskopi av feriebildene!
  • (Kilde: NorSIS)

Skuldersurfing

Hvis du bruker en PC på et offentlig sted, for eksempel en internett-café, bør du være obs på såkalt «skuldersurfing».

– Andre personer i rommet kan sitte og følge med på hva du gjør, snappe opp et passord og fortsette der du slapp når du forlater maskinen, advarer Christian Meyer.

De fleste maskiner har også cookies som husker hvilke sider du har besøkt, da er det spesielt viktig ikke å lagre passord i nettleseren når du surfer.

Les også: Mobilregning på 15.000 etter ferien

Nordmenn ekstra utsatt

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring forteller at de utbetalte 22,3 millioner kroner i erstatning for 6700 stjålne mobiler i 2012.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Mobiltelefoner er de desidert mest populære objektene blant dagens lommetyver. Europeiske reiseforsikring, som er den største aktøren i Norge med en markedsandel på over 40 prosent, registrerte 6700 innmeldte forsikringskrav etter mobiltyverier i 2012.

Totalt betalte de ut 22,3 millioner kroner i erstatning.

Les også: Dette mister vi på ferietur

Fortsatt skjer en overvekt av mobiltyverier i Norge, men dette har ifølge Emma Elisabeth Vennesland noe med at vi til daglig har med oss telefonen overalt og når som helst.

– I utlandet er man kjent med nordmenns gode økonomi, og at vi bringer med oss store verdier på utenlandsreiser. Det betyr at vi er ekstra utsatt for tyverier, mener Vennesland.

Les også: Dette får du ikke igjen på reiseforsikringen

Hodebry for forsikringsselskapene

Ifølge Vennesland er tyveri av mobiltelefoner er et stort og voksende problem som setter grå hår i hodet på forsikringsbransjen. Hun påpeker viktigheten av ikke å la verdisaker som mobil og nettbrett eller PC ligge lett tilgjengelig når du forlater hotellrommet, selv om døren låses.

– Gjem verdisaker litt vekk i et skap eller en skuff, eller putt det i kofferten, anbefaler hun.

Det er imidlertid viktig å sette seg inn i forsikringsvilkårene til hvert enkelt forsikringsselskap. Europeiske reiseforsikring erstatter stjålne mobiler eller PC-er så lenge de har forsvunnet fra et låst hotellrom, mens andre selskaper krever at verdisaker også skal være innelåst i safe.

Les også: Dette dekker ikke reiseforsikringen