Hopp til innhold

Dette mister vi på ferietur

Det er ikke bare penger og fotoapparater som forsvinner når «ferietåka» legger seg. Ifølge forsikringsbransjen mister vi verdier for nærmere 400 millioner kroner i år.

Dette mister nordmenn på ferie

Dette er et utvalg av gjenglemte ting som har blitt gjenglemt ved hittegodsen på Gardermoen. Noe er mer urolig enn annet. Vi får håpe at det gikk fint med personen som satte igjen krykkene.

Foto: Håvard Sannesmoen ved Hittegods Gardermoen/Colourbox

Sola står høyt på himmelen over ferieparadiset Mallorca. I Gamlebyen i Alcudia dekkes gatene opp med marked, og mennesker strømmer til bodene. Elin Torheim og mannen hennes Lennie Johansson går i markedsgatene sammen med sine tre barn, og gleder seg over å tilbringe dagen i fløyelsmyk varme og stekende sol. Men dagen avbrytes brått da tyvene dukker opp.

– Vi dro på marked i gamlebyen i Alcudia, og var veldig forberedte på at det var mange tyver i området. Men man kan tydeligvis ikke være forberedt nok, sier Elin.

Familieferie Elin Torheim og Lennie Johansson med familie i Alcudia

De ble frastjålet kamera og penger på ferie i Alcudia. F.v.: Lennie Johansson, Elin Torheim, Tobias Torheim Johansson, Ann Kristin Torheim Iversen og Ronja Torheim Johansson fremst i bildet.

Foto: Siv Merete Torheim

Elin lener seg over barnevogna, og hjelper barna med isene som de nettopp har kjøpt. Veska henger over vogna, og hun passer på at den henger inntil benet hennes hele tiden. Et øyeblikk senere stusser mannen hennes, Lennie, på at veska er åpen.

– Jeg hadde hatt veska lukket hele tiden, og forstod at noen andre hadde tatt seg til rette. Både vårt digitale kamera og rundt 100 euro var borte. Bare på ett sekund eller to hadde tyven åpnet veska og stjålet rett fremfor nesa på oss, forteller sunnmøringen.

Det største tapet for Elin, er ikke selve kameraet eller pengene, men alle bildene med ferieminner som de aldri får tilbake.

Ublidt for turistene

Jack Frostad

Informasjonsdirektør i If, Jack Frostad, oppfordrer folk til å passe svært godt på tingene sine når de ferierer.

På kontoret sitt, iført en informasjonsdirektørs sko, forteller Jack Frostad om hektiske sommermåneder. Han fortviler over hvor mye vi glemmer bort i «ferietåka».

Ifølge Jack, informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, er det nærmest en normalitet å ha ublide møter med tyver på ferietur. Spesielt på åletrange steder med altfor mange mennesker.

– Gjenstander av verdi er lett omsettelig for tyvene. Profesjonelle tyver ser seg ut et bytte, og er inn og ut av vesken før man vet ordet av det. Vi får inn veldig mange erstatningskrav etter slike tilfeller, sier informasjonsdirektøren.

Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) forventer at forsikringsselskapene i Norge får inn 98 000 erstatningskrav etter årets ferier. Dette vil koste de ulike forsikringsselskapene rundt 390 millioner kroner, som er en økning på 24 prosent i forhold til fjoråret.

Mange går i fella og henger fra seg kamera på stolryggen når de spiser lunsj, eller lar mobiltelefonen ligge framme på kafébordet. Tyvene elsker slike glipper. Og det er mange av dem når turistene er i feriemodus.

– Jeg tror at mange ikke er oppmerksomme nok, og gjør det lett for tyvene å forsyne seg. Men det gjelder selvfølgelig ikke alle, sier Jack.

Nordmenn blir frastjålet mer og mer for hvert år som går. Men hva er det vi mister?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skremmende verdifullt

Penger troner på listen over ferietyveri. Rett under ligger mobiltelefoner og nettbrett. Fra januar til juli i år har nordmenn blitt frastjålet mobiler til en verdi av rundt 12 millioner kroner. En urovekkende økning på 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Dette er skremmende tall, sier Jack, som mener at det kan skyldes at flere tar med seg mer verdifulle gjenstander på tur.

Vi er fremdeles på kontoret hos direktøren. Han er høflig og myk i tonen.

– En familie på fem har gjerne med seg hver sin smarttelefon. Mange glemmer bort tingene sine, eller er ikke bevisste nok på at noen holder øye med verdisakene deres, sier direktøren over telefonlinja.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tallene gjelder fra januar til og med juli.

Anmelder tyven

Tilbake hos Elin og Lennie på Mallorca. De bestemmer seg for å anmelde tyveriet, og drar til lokalpolitiet. Håpet om oppklaring forsvinner raskt. Hos politiet blir de fortalt at det er mange slike tilfeller hver dag, og at de profesjonelle tyvene er vanskelige å ta. Men en optimistisk familie drar hjemover.

– Vi forstår godt at det er nærmest umulig å finne igjen kameraet og pengene. De er nok allerede på vei til en ny eier, sier Elin.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Håvard Sannesmoen forteller om gjenglemte ting på Gardermoen

Håvard Sannesmoen, ved hittegods på Gardermoen, får inn store mengder av glemte gjenstander.

Foto: Kristin Granbo / NRK
Hittegods oslo lufthavn gardermoen

Har du glemt krykkene dine?

Foto: Håvard Sannesmoen

Rare funn ved hittegods

Lageret er fylt til randen med gjenglemt feriebagasje. Innenfor de fire veggene finner du et skattekammer for nysgjerrige sjeler. Hittegods på Gardermoen opplever hektiske dager når vi andre ferierer.

Bare i fjor fikk de inn rundt 40 000 gjenglemte gjenstander. Key Account Manager ved hittegods, Håvard Sannesmoen, forventer å få inn enda mer i år. Bare i juli gjorde «ferietåka» at vi la igjen over 4000 ting og tang.

– Vi får inn alt mulig, men mest klær. De merkeligste tinga vi har fått inn er rullestoler, krykker, pusteapparat og en to meter høy wunderbaum. Sistnevnte skal det litt til for å glemme, sier Håvard.

De ansatte ved hittegodsen møter på mye rart. Sexleketøy, medisiner og et én meter bredt pepperkakehjerte er noe av det.

– Først mister de reisende vettet, og så begynner de å miste tinga sine. Det virker som jo nærmere de er flyet, jo mer mister de, forteller Håvard.

Ferierende nordmenn mister mest innenfor sine egne landegrenser. Gjerne allerede på vei til flyet, og mest av alt i sikkerhetskontrollen, ifølge hittegodsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Familien er hjemme

På vei hjem til Norge, uten feriebilder, men likevel med minnebanken full. Vel hjemme, og fortsatt optimistiske, melder Elin og Lennie tyveriet til Europeiske Reiseforsikring. Det blir derimot en positiv opplevelse.

– Vi kom hjem 21. juli, og bare noen dager etter at vi meldte fra om tapet fikk vi pengene på konto. Det var heldigvis en enkel og rask prosess, forteller Elin.

Familien er nå hundre euro fattigere, et kamera i minus, men mange erfaringer rikere.