NRK Meny
Normal

Slik sensureres det du laster opp på Facebook

For ned mot én dollar i timelønn jobber mennesker i utviklingsland med å renske bort nakenbilder og støtende innhold fra Facebook.

Brennende tyrkisk flagg

Tyrkiske Facebook-brukere får ikke lov å legge ut bilder av brennende, tyrkiske flagg.

Foto: Tigran Mehrabyan / Ap

Verdensrekordforsøk i amming på Fillipinene

Dette er greit, så lenge kvinnen beholder klærne på.

Foto: JAY DIRECTO / AFP
Sexleketøy

Bilder av sex-leketøy er greit, så lenge de ikke inngår i seksuell aktivitet.

Foto: Colourbox/Kondomeriet.no/Ceciliekjensli.no
Puppegrafsing

Hit, men ikke lenger. Grafsebilder er okei, ifølge reglene.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox

Med snart én milliard registrerte brukere som alle har behov for å dele feriebilder, hva de skal ha til middag eller andre ting fra livet sitt, blir det fort snakk om enorme datamengder.

Det sier seg selv at det er vanskelig å holde styr på alt som lastes opp, og nettsamfunnet er avhengig av at brukerne varsler om støtende eller ulovlig innhold.

Det har i noen tilfeller gitt rare utslag. En norsk Facebook-gruppe for brystkreftopererte ble slettet etter at brukerne la ut bilder av seg selv etter kreftoperasjonen. Facebook gjorde etter hvert full retrett og gjenopprettet gruppen.

Et promobilde fra filmen «Attenberg», der to kvinnelige skuespillere kysser , ble tilsynelatende også for sterk kost for Facebook.

Også småbarnsmødre har opplevd at ammebilder blir fjernet fra nettstedet .

Misfornøyd med lønnen

Nå har Facebooks sensurregler for første gang lekket ut, etter at en ansatt ved et selskap som jobber for nettsamfunnet i Marokko sa opp jobben.

Den 21 år gamle mannen var misfornøyd med timelønnen på en dollar han fikk for å tråle seg gjennom mengder av innrapportert innhold fra nettstedet.

– Det er ydmykende. De utnytter den tredje verden, sier mannen til nettstedet Gawker.

Han har gitt nettstedet tilgang til de angivelige sensurreglene som moderatorene har fulgt for å fjerne kontroversielt innhold.

Ørevoksforbud

Reglene oppgir ordinære forbud mot bilder av seksuelle handlinger, overgrepsbilder mot barn og bilder av tortur, drap eller annen vold mot mennesker.

Facebook har også tatt høyde for at folk vil legge ut bilder av at de ammer barna sine, men reglene krever at de ammende må ha klær på seg.

Forspill som kyssing og grafsing er ifølge reglene tillatt, men all åpenbar seksuell aktivitet slås ned på.

Mannlige brystvorter er ok, men synlige kvinnelige brystvorter, både med og uten klær, er bannlyst. «Rørleggersprekk» er ikke akseptabelt for noen av kjønnene.

Dype kjøttsår og skadde kroppsdeler er gangbart på Facebook, så lenge man ikke kan se innvoller, knokler eller store mengder blod.

Bilder av urin, avføring, oppkast og ørevoks strider ifølge sidene med regelverket, men det skal være lov med enkelte kroppsvæsker som urin og snørr i tegnet form.

I etterkant av avsløringen har Facebook oppdatert sensurreglene, og det er nå lov med alle kroppsvæsker, med unntak av sæd. En forutsetning er at bildet ikke viser personen i det den utskiller væsken.

Fjerner fyllebilder

Krypskyttere som jakter på truede dyrearter må også finne alternative nettsteder å legge ut bilder fra jaktturen på, og tyrkiske Facebook-brukere kan oppleve at kart over Kurdistan og brennende tyrkiske flagg vil bli fjernet.

Selv om mange legger ut bilder fra helgens fyllekule på nettstedet, har faktisk nettstedet også klare regler for bilder fra festlige lag.

Bilder av fulle eller bevisstløse mennesker kan fjernes. Også sovende mennesker som er tegnet med tusj i ansiktet strider med regelverket.

Om du skulle falle for fristelsen til å manipulere et bilde av noen i Photoshop, er også dette forbudt – selv om det er gjort i beste mening. Dette er forøvrig endret til å kun gjelde negative bilder i de oppdaterte reglene.

Også statusoppdateringene må forholde seg til regelverket. I enkelte land er benektelse av Holocaust noe som fører til sletting. Også voldelige utspill som «Jeg elsker lyden av skaller som knuser» er ulovlig.

Rasistiske kommentarer blir fjernet, så lenge de ikke åpenbart er humoristisk ment.

– Beskytter personvernet

En talsmann for Facebook bekrefter overfor Gawker at dokumentet de har fått tilgang til er ekte.

– Dette dokumentet gir kun et øyeblikksbilde av våre standarder hos én av våre entreprenører, sier talsmannen og ber folk holde seg oppdatert på reglene på nettsidene deres.

Selskapet oDesk som jobber med moderering for Facebook har ansatte i land som Tyrkia, Filippinene, Mexico og India. Ifølge utlysningsteksten kan de ansatte jobbe hjemmefra og tjener rundt én dollar i timen pluss provisjon.

En talsmann for Facebook bekrefter at de har fordelt modereringsansvaret til tredjepartselskaper.

– I et forsøk på å raskt og effektivt behandle de millioner av innrapporteringer vi får daglig, har vi sett det som nyttig å engasjere andre selskaper til å behandle deler av innholdet, sier han til nettstedet.

Han understreker at disse selskapene er underlagt en streng kvalitetskontroll og at de har flere nivåer av sikkerhet for å unngå at personvernet til brukerne rammes.