Hopp til innhold

Sender mobiltelefon ut i rommet

Britisk firma vil finne ut om dagens smarttelefoner fungerer i det mest utfordrende miljøet vi kjenner til: Verdensrommet.

smarttelefon, satellitt

Innholdet som skal bli en smarttelefon-satellitt.

Foto: SSTL

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) vil i løpet av året sende en smarttelefon ut i rommet. Der håper de at den skal klare å kontrollere en 30 cm lang satellitt og ta bilder av jorda.

– Moderne smarttelefoner er fantastiske. Først og fremst vil vi finne ut av om telefonen virker i rommet. Gjør den det, håper vi den kan styre en satellitt, sier SSTLs prosjektleder Shaun Kenyon til BBC.

Les også: Applikasjoner kan stjele data

Reduserer kostnadene

smarttelefon ut i rommet, teamet

Teamet som skal sende mobiltelefonen ut i verdensrommet.

Foto: SSTL

SSTLs overordna mål med prosjektet – som har fått navnet STRaND-1 – er å finne ut om forholdsvis billig og tilgjengelig elektronikk kan redusere kostnadene ved produksjon av romfartøy.

STRaND-1s sjefsforsker Chris Bridges forklarer i en pressemelding hvorfor smarttelefoner er idéell nyttelast i satellitter:

– Smarttelefoner inneholder flere av de samme komponentene som satellitter: Sensorer, kamera, GPS og Wi-Fi-radio. De er teknologisk avanserte, men både koster og veier en brøkdel av komponentene som brukes i satellitter i dag.

Les også: Mobiltelefon overkjørt, druknet og skutt

Android foretrekkes

Det er fortsatt ikke bestemt hvilken telefon som skal brukes, men det vil bli en som er Android-basert og koster under £300 (2800 NOK) i engelske butikker.

– Vi kommer ikke til å plukke den fra hverandre eller modifisere den på noen som helst måte, den flyr som den er, forteller Kenyon.

Planen er at telefonen først vil fungere som reserveløsning for satellittens hoveddatamaskin. Først etter en stund vil mobiltelefonen bli satt til å styre.

Les også: Julepynt i verdensrommet?

Det er heller ikke tilfeldig at det er det open source-baserte operativsystemet Android som er valgt.

– Det at det er åpen kildekode, er den mest spennende delen av dette. Når vi først har fått telefonen til å virke i bane rundt jorda, kan vi få andre brukere til å utvikle apps til den, avslører sjefsforsker Doug Liddle ved SSTL overfor BBC.

Kan gi billigere teknologi

Verdensrommets temperatursvigninger og massive stråling gjør at telefonen må plasseres inne i satellitt-kassa. Deretter skjæres det ut et hull til mobilens kameralinse. Telefonen skal sende informasjon og mms-bilder tilbake til jorda via satellittsignalene.

Les også: Priskrig i verdensrommet

Ifølge Chris Bridges kan et vellykket prosjekt være banebrytende for hele satellittindustrien.

– Hvis vi får en smarttelefon til å virke i verdensrommet, åpner det opp for at også mennesker og bedrifter som normalt ikke har råd til det, kan ta i bruk ny romteknologi.