Hopp til innhold

Cameron vil stoppe oljelekkasjen med roboter fra «Titanic»

British Petroleum har fått 38 000 forslag fra publikum om hvordan oljelekkasjen kan stoppes. Blant annet fra filmregissør James Cameron, som vil bruke roboter.

James Cameron var regissør for filmen Titanic.

Titanic-regissør James Cameron vil stille undervannsroboter til disposisjon for å stoppe oljelekkasjen i Mexicogulven.

Foto: Scanpix/Reuters/Montasje

En idédugnad uten like er satt i gang for å stoppe oljelekkasjen i Mexicogulfen. British Petroleum mottar nå tusenvis av forslag fra publikum og kreative amerikanske kulturprofiler engasjerer seg sterkt i saken.

I følge nettstedet Telegraph.com mener den canadiske filmregissøren James Cameron at hans kunnskaper om undervannsroboter kan bli uvurderlig i kampen for å bukt med oljesølet og begrense katastrofen. Cameron, som står bak gigantproduksjonene ”Titanic” og ”Avatar”, er ekspert i å filme under vann.

Cameron har i årevis arbeidet kreativt med undervannsteknologi til filmproduksjon, men denne gangen har han deltatt i en brainstorm med vitenskapsfolk og amerikanske embetsmenn for å finne nye løsninger etter katastrofen i Mexicogulfen.

LES OGSÅ: British Petroleum mislykkes i å stoppe oljeutslippene

38 000 tips fra publikum

Etter fem mislykkete forsøk, kan British Petroleum bli tvunget til å gå helt nye veier for å få bukt med oljen, som fortsetter å lekke ut og gjøre skade. I alt har selskapet fått inn over 38 000 forslag fra publikum.

Forslagene er sendt til 800 mindre forskerteam av ingeniører som skal se om noen av dem kan brukes i praksis.

Cameron tilbyr flåte

Cameron tilbyr blant annet oljeselskapet å bruke hans flåte av fjernstyrte fartøy. Detaljene i Camerons forslag er ikke kjent, men redskapene han har kan i alle fall operere på dypt vann.

Som regissør og produsent laget han i 1997 to dokumentarer, blant annet filmet han Titanic-vraket og viste hvordan spillefilmen ble produsert. Til dette utviklet han egne undervannsroboter som kunne navigere rundt vraket og komme til på utilgjengelige steder under vann.

"Titanic"

Cameron brukte undervannsroboter da han laget dokumentar om hvordan spillefilmen 'Titanic' ble til.

Foto: Scanpix/Reuters

Kevin Kostner danser med turbiner

Skuespilleren Kevin Costner er også blant dem som har tilbudt sin hjelp. Han vil stille med turbinteknologi som sentrifugerer vannet for å skille ut olje. Turbinene separerer oljen fra vannet i superfart. Dette er en en av fire teknologier som prøves ut, men Kevin Costners selskap er ikke lenger inne i bildet.

Noen av forslagene som går igjen i bunken fra publikum handler om å bruke oljedrepende bakterier eller å suge opp oljen med menneskehår. Andre foreslår å bruke dusjgardinlignene stoff eller plastikkposer for å håndtere lekkasjen.

Kjernekrafteksplosjon har også vært foreslått som en metode, fordi dette visstnok har vært brukt effektivt og miljøvennlig i Russland, men British Petrolium avviser at den kontroversielle kjernekraftmetoden har vært vurdert i Mexicogulfen.

Selskapet varsler at det fortsatt kan ta opp til to måneder før lekkasjen er stoppet.