Hopp til innhold

Dokke skal avsløre drapsmenn

Hvert år blir flere små babyer ristet så hardt at de dør av skadene. Nå skal en dokke hjelpe myndighetene med å avsløre drapsmennene.

Illustrasjon babyvold
Foto: NRK

Hvert år drepes småbarn her til lands av filleristing, andre får varige skader som blindhet og lammelser. Dette skjer når omsorgspersonene mister besinnelse og selvkontroll. Nå skal disse overgriperne avsløres ved hjelp av ei dokke, som har fått navnet Baby Justitsia.

Forsker på babyvold

- I dag er det vanskelig å bevise hva som har skjedd i slike saker, og det er vanskelig å føre en rettssak. Dermed går mange overgripere fri, forteller lege og forsker Arne Stray-Pedersen ved Rettsmedisinsk institutt ved Universitetet i Oslo. Han forsker på såkalt filleristing og annen mishandling av babyer.

Filleristing er en enorm belastning på barnet. Barnehodet er relativt tungt og nakkemuskulaturen svak. Ved risting blir hodet hengende etter i bevegelsene og får en ekstra vipp som forsterker virkningen, en whiplash. Det fører til alvorlige blødningsskader i hjernen og i øyebunnen, hjernen svulmer opp, og nervetråder rives av. Dette kalles også såkalte "Shaken Baby Syndrome".

SE: Små barn ristes til døde

Steforeldre er verst

Hvert år rapporterer sykehusene her til lands om ca. 15 slike tilfeller til politiet. Dette er barn under ett år. I tillegg kommer noen flere tilfeller av større barn som blir mishandlet på samme vis.

- En tredel av disse barna dør av skadene, forteller Stray-Pedersen.

Dette skjer som oftest når barna skriker lenge, og omsorgspersonene mister selvbeherskelsen.

- Hvem er disse mishandlerne?

- De fleste er menn, ofte personer som ikke er nærmeste omsorgsperson. Stefar og stemor er overrepresentert på denne statistikken, også dagmamma kommer høyt opp, sier Stray-Pedersen som viser til internasjonale studier.

Enorme krefter

Dokka som nå skal avsløre overgriperne, er konstruert av Sintef. Den er på størrelse med en nyfødt baby og veier 3,5 kg. Inni hodet på Baby Justitsia er det monert aksellerometre, sensorer som registrerer bevegelsene i alle retninger. Signalene blir overført til en datamaskin, der forskerne også kan lese av hvor store krefter dokka er blitt utsatt for.

- Ved filleristing av i laboratoret har vi målt opptil 30 ganger tyngdekraften, 30 G. Det er enormt, til sammenlikning blir jagerflypiloter utsatt for 5 – 10 G, forteller Stray-Pedersen.

Forskerne skal nå teste dokka i alle de situasjonene er barn kan bli utsatt for ved mishandling, filleristing, slag, fall, slenging.

Vil få flere dømt

- Målet er å få tallfestet konsekvensene av mishandling. Dermed kan gi gi sikrere konklusjoner til rettsapparatet i mishandlingssakene, sier Stray Pedersen.

Ved Rettsmedisinskinstitutt blir nå gamle mishandlingssaker tatt fram igjen for å prøves mot Baby Justitsia.

- Betyr det at henlagte mishandlingssaker kan havne i rettssalen?

- Det er opp til politiet, men hvis vi kommer til sndre konklusjoner enn tidligere, kan det skje, sier Arne Stray-Pedersen.

 

SE: Animasjon som viser hvordan babyer skades