Hopp til innhold

Nå er villreinflokken på vidda forsvunnet

Hele denne uken har Statens naturoppsyn fotfulgt 2000 villrein som var farlig nær biltrafikken over Hardangervidda. Men nå vet man ikke hvor flokken er.

Villrein på Hardangervidda

REINFAST: Denne flokken på 2000 villrein har gjort at bilister har måtte velge andre fjelloverganger enn Hardangervidda. Nå ser det ut som de igjen er på vei vekk fra oss.

Foto: Bjørg Nord

Villreinflokken på 2000 dyr har skapt store overskrifter denne uken, da de har sperret all trafikk over riksvei 7 på Hardangervidda. I to hele døgn måtte bilistene pent holde seg unna fordi reinsdyrene skulle få passere fjellovergangen.

Fredag ble veien åpnet igjen da villreinen ikke lenger vendte snutene sine mot bilveien som er en av hovedveiene mellom øst og vest i Sør-Norge.

Hardangervidda stengt på grunn av reinsdyr

UVANLIGE SKILT: Statens vegvesen har måtte sette opp disse skiltene denne uken.

Foto: Gunnar Grimstveit

Miljødirektoratet tok de samfunnsmessige konsekvensene av stengingen med i vurderingen da de i går åpnet riksvei 7 etter to dager med stenging uten at flokken faktisk passerte veien. Samtidig varslet de at veien igjen kunne bli stengt på kort tid, og at de skulle følge etter flokken hele helgen.

Stengt av uværet

Men det siste døgnet har oppsynsmennene i felten mistet kontakt med reinsdyrflokken.

– Vi har ikke klart å lokalisere reinen i dag. Det er ikke usannsynlig at flokken har trukket lenger sør, sier Kari Bjørneraas i Miljødirektoratet.

Det er direktoratet som gir råd til Statens vegvesen om stenging. Nå ser det ut til at de kanskje ikke lenger trenger bekymre seg over villreinflokken.

Riksvei 7 over Hardangervidda er i skrivende stund uansett stengt på grunn av kraftig uvær på fjellet denne helgen. Om uværet gir seg er det med andre ord ikke heller grunn for bilister å bekymre seg for reinsdyrene.

– Kan ikke si noe sikkert

Men helt sikker kan ikke myndighetene være, da de ikke vet hvor de faktisk er.

VILLREIN: Hardangervidda er Norges største villreinområde.

– De hatt ikke krysset som vi vet, men vi kan ikke si noe sikkert hvor de har tatt veien i dag siden vi ikke har klart å lokalisere de. Erfaringer sier imidlertid at de sannsynligvis har vandret mer sørover igjen. Det vil si at de høyst sannsynlig er på samme side av riksvei 7 som før, men ikke nødvendigvis akkurat der de kom vandrende fra, sier Bjørneraas.

Hun sier de vil fortsette å følge situasjonen, selv om de ikke vet hvor dyrene er.

– Vi følger med dyras bevegelse via GPS, og vi vil fortsette oppsyn i området, sier Bjørneraas.