Hopp til innhold

Vil lagre overvåkingsbilder i én måned for å stoppe skimming

Hittil i år har det vært 12 tilfeller av skimming på bensinstasjoner i Hordaland og Sogn. Nå ber bransjen og politiet om å få lagre overvåkingvideo lenger enn tillatt.

Politioverbetjent Helge Stave om skimming

STADIG MER PROFFE: Kun skrapemerkene rundt terminalen indikerer at noe er galt. - De kriminelle driver en teknologimatch mot selskapene om å ligge foran, sier politioverbetjent Helge Stave.

Foto: Kristian Hallandvik Langenes / NRK/Politiet

– Mange ganger kan det være en utfordring å spore opp gjerningsmennene, fordi overvåkingsvideoene kun blir lagret i syv dager. Det hadde det vært ønskelig å kunne gå lenger tilbake for å finne ut hvem som står bak, sier politioverbetjent Helge Stave ved Sotra og Øygarden lensmannskontor.

LES MER: Skimming-utstyret er nesten umulig å oppdage | To tatt etter kortsvindel i Sør-Rogaland

Profesjonelle metoder

Kortautomat mot skimming

SKAL VÆRE TRYGT: Dette er en av de siste løsningene på betalingsterminalene. Denne betegnes som trygg og skal være svært vanskelig å tukle med.

Foto: Kristian Hallandvik Langenes / NRK

Utspillet kommer etter at proffe utenlandske kriminelle har kastet sine øyne på betalingsterminalene på norske bensinstasjoner. Metodene deres blir stadig mer avanserte, og det kan være vanskelig for en hastig bensinkunde å se at noe er galt - blant annet fordi mye av utstyret tilsynelatende er likt det man er vant til å se.

– De kriminelle blir stadig mer profesjonelle. Vi har hatt folk fra politidistriktet i Romania for å se nærmere på denne virksomheten, og de kriminelle der ligger langt fremme i forhold til utvikling av ny teknologi myntet på kriminell virksomhet, sier Stave.

– Tilpasser seg lovverket

Skimming foregår ved at svindlerne monterer avlesningsutstyr på betalingsterminaler eller minibanker. Utstyrer kopierer informasjonen som ligger i kortets magnetstripe. Informasjonen blir så lagt inn i nye, falske bankkort som svindlerne bruker til å loppe kontoen din for penger.

– Vi ser at de kriminelle tilpasser seg lovverket. Som oftest blir ikke de nye falske kortene tatt i bruk før åtte-ni dager etterpå, sier Stave, som legger til at rumenere er overrepresentert på statistikken over de som blir tatt og straffet for skimming.

LES OGSÅ: Jobbar vidare med interessante vitneobservasjonar etter svindel

Venter stor økning på 2012-statistikk

Inger Lise Nøstvik hos Norsk Petroleumsinstitutt bekrefter at kampen mot skimming har høy prioritert hos drivstoffleverandørene.

– Tallene fra Hordaland gjenspeiler nok situasjonen på landsbasis. Vi vil trolig ende opp med en god del flere slike tilfeller i 2012 enn de to siste årene, sier hun.

Skimming-utstyr

KLISS LIKT: Hadde du reagert om denne var påmontert betalingsterminalen?

Foto: Kaj Hjertenes / NRK
Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet

SKEPTISK: Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra.

Foto: Berit Roald. / Scanpix

– Derfor ønsker vi at bensinstasjonene skal kunne lagre overvåkingsvideoer i 30 dager, slik at det kan bli lettere for politiet å etterforske slike saker.

Datatilsynet: – Lang prosess

Men en slik endring er ikke gjort i en håndvending, forteller informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

– Skal man få det til, må politiet eller bransjen sette i gang en prosess for å endre Personopplysningsloven eller lovens forskrift. Sånne prosesser tar tid. Det er ikke noe Datatilsynet kan gjøre et vedtak på, sier Skåra til NRK.no.

Han understreker samtidig at bensinstasjonene og andre næringsdrivende har adgang til å lagre overvåkingsbilder i opptil én måned, dersom man innen syv dager oppdager at noe kriminelt kan ha skjedd.

Slik vokter du deg mot skimming

Til syvende og sist er det mye opp til den enkelte drivstoffkunde å passe på for å unngå svindel. Selv om skimming-metodene blir stadig mer avanserte, kan det ofte være nok å være ekstra påpasselig og litt mistenksom når man fyller.

– Kast et ekstra blikk på betalingsterminalen. Hvis det ser ut som at det er påmontert noe ekstrautstyr, eller du ser mistenkelige ting, som f.eks. sømmer rundt åpningen hvor du setter inn kortet, da bør du velge en annen terminal, sier politioverbetjent Stave.

LES OGSÅ: Slik svindles bankkundene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.