Venninner i retten for å ha drept Sigmund (65)

STORD (NRK.no): I dag starter rettssaken der to kvinner står tiltalt for drapet på 65 år gamle Sigmund Gravdal i Kvinnherad. Mannen døde etter massiv vold med øks og hammer.

Elden i rettssak om Kvinnherad-drapet

RETTEN SATT: John Christian Elden forsvarer den ene av de to siktede kvinnene i Sunnhordland tingrett.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Rettssaken i Sunnhordland tingrett er nå i gang, og retten er satt.

De to kvinnene på 37 og 48 år står tiltalt for drapet som skjedde i Kvinnherad sommeren 2013.

Funnet død innenfor døren

24. juli 2013: Klokken 22.15 tar politiet seg inn i hjemmet til Sigmund Gravdal på Sandvoll i Kvinnherad.

Innenfor inngangsdøren finner de 65-åringen død, i en svær blodpøl. Han hadde massive skader mot hodet, og politiet utvikler snart en teori om at han har blitt slått med både øks og hammer.

I løpet av natten pågriper politiet to kvinner på 36 og 47 år, siktet for drap. 47-åringen kjente Gravdal. 37-åringen gjorde ikke det, men er en venninne av den andre siktede. I retten forklarte hun at de to kvinnene oppsøkte Gravdal fordi de hadde hørt han kunne ha noe alkohol i huset.

De tre var alle ruspåvirket og i huset da drapet skjedde. 37-åringen forklarte i retten at de delte en helflaske vodka.

Den eldste kvinnen har vedgått drapet, men hevder hun handlet i nødverge og har ikke erkjent straffskyld. Venninnen har hele tiden nektet for at hun var med på drapet.

– Brukte hammer og øks

Drapssaken startet i Sunnhordland tingrett i Leirvik i dag, og det er satt av ti dager til rettssaken. Der vil begge de to kvinnene nekte straffskyld.

Ifølge tiltalen skal de to kvinnene ha sparket eller slått mannen gjentatte ganger, både med hammer og øks. Politiet tror også at det muligens er brukt kniv i angrepet på 65-åringen.

Politiet mener han lå nede eller satt på gulvet da han ble slått til døde. Han døde samme dag som angrepene skjedde, av omfattende skader.

Hevder hun drakk seg til blackout

Den nå 48 år gamle siktede kvinnen har hevdet at hun var alene om drapet, og at venninnen ikke var til stede dra Gravdal ble drept.

– Jeg husker at jeg så ham i gangen, men jeg kan ikke huske å ha sett noe vold eller hørt noe skriking, forklarte 37-åringen i retten mandag.

Kvinnen forklarte sin dårlige hukommelse med at hun lett får blackout når hun drikker alkohol.

– Jeg har ikke vært vitne til noe, jeg har ikke lagt merke til at de kranglet, sa 37-åringen.

De to kvinnene er også tiltalt for å ha stjålet flere verdigjenstander fra Gravdals hus og en naboeiendom.