Hopp til innhold

Varg Veum på plass på Strandkaien

Den nyeste utgaven av Bergens berømte privatdetektiv er garantert fri for østlandsdialekt. I dag ble statuen av byens mest berømte privatdetektiv avduket.

Varg Veum

UTENFOR KONTORET: Gunnar Staalesen og Varg Veum sammen foran Veums kontor på Strand Hotel.

Foto: Anette Berentsen / NRK

Forfatter Gunnar Staalesen var en selvskreven gjest da bronsestatuen av byens mest kjente litterærer figur i moderne tid ble avduket utenfor Strand Hotel på Strandkaien i Bergen sentrum tirsdag.

Varg Veum

I BRONSE: Fire personer, deriblant Gunnar Staalesen selv, har stått modell for den nye statuen.

Foto: Anette Berentsen / NRK

- Drømmekarakteren!

Kunstneren Vidar Bratlund Mæland var nær å få gåsehud da han så sin egen bronsefigur side om side ved Staalesen selv, som er en av fire som har stått modell for statuen.

- Varg er drømmekarakteren å jobbe med. Nå har jeg endelig fått lov til å bli en liten del av Staalesens univers. Selv om jeg ikke opplever å bli drept i en bok, er det helt fantastisk å få lage statuen av Varg, sier Mæland til NRK Hordaland.

SE NETT-TV: Varg Veum har fått evig liv

Og Varg Veums pappa er meget tilfreds med jobben skulptøren har gjort med privatdetektiven.

- Jeg er hundre prosent fornøyd, sier forfatter Gunnar Staalesen til BA.

Premiere i dag

Trond Espen Seim i rollen som Varg Veum

FILM-VARG: Trond Espen Seim spiller Varg Veum i filmene om Staalesens krimhelt.

Foto: SF Norge AS

Ideen til statuen kom fra innehaveren av Femte I Andre Bar på Strand Hotell, Hans Bru. Hotellet huser Veums kontor, like ved baren.

Senere i dag blir det også premiere på den foreløpig siste filmen i Varg Veum-serien, «Begravde Hunder Biter Ikke». Filmen blir vist på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) og på storskjerm på Torgalmenningen.

Filmen handler om rasisme og politisk kynisme, og er delvis innspilt på Torgalmenninen med flere hundre bergensere som statister.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.