Hopp til innhold

Tysse Plätzer håper på OL-gull

Kjersti Tysse Plätzer håper hun skal få anerkjennelse som olympisk mester etter at russiske Olga Kaniskina er avslørt som en av kappgangens juksere.

Elisa Riguado, Olga Kaniskina og Kjersti Tysse Plätzer

HÅP: Kjersti Tysse Plätzer (til høyre) håper på anerkjennelse som olympisk mester etter Beijing-OL i 2008. Den russiske gullvinneren Olga Kaniskina i midten er avslørt for dopingjuks.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

Den russiske jenta er utestengt og kommer til å miste mesterskapsmedaljer, men det er foreløpig ikke avklart hvor langt tilbake Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) vil gå.

Det russiske antidopingbyrået har utestengt henne i tre år og to måneder fra oktober 2012, men har også strøket hennes resultater fra juli til september 2009 og juli til november 2011. Dermed mister hun to VM-gull.

– Jeg er ikke overrasket over de avsløringene som er kommet, for dette er noe alle har visst om lenge, sier Kjersti Tysse Plätzer til NTB.

Hun har et berettiget håp om å bli oppgradert til olympisk mester fra Beijing i 2008, da hun tok sølvet bak Kaniskina, og hun har også fjerdeplasser fra EM i 2006 og VM i 2007 som kan bli bronsemedaljer dersom den russiske kappgjengeren blir fjernet fra resultatlistene.

Doping i miljøet har hun kjent til lenge.

Ikke bare rykter

Kjersti Tysse Plätzer

JUBEL: Kjersti Tysse Plätzer under Beijing-OL i 2008.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

– Det har lenge gått rykter om de russiske utøverne som er tatt nå. De tilhører det samme miljøet, og de bor i det samme huset i Saransk. Derfor er det ikke noe nytt det som er kommet ut, sier Tysse Plätzer.

Hun forteller at doping i miljøet ikke bare er snakk om rykter.

– Jeg har ikke fortalt det til noen i mediene tidligere, men kan fortelle en historie fra 2009, da vi skulle gå verdenscupfinalen i Russland. Mange av oss som skulle delta, sto i dokø for å tisse før start. Vi la merke til en utøver som brukte veldig lang tid inne på doen. Hun kom ut, og tyske Sabine Zimmer gikk inn. Hun kom plutselig ut igjen oppløst i tårer, for i søppelbøtta på doen lå det flere brukte sprøyter, sier Tysse Plätzer.

– Jeg ba de andre jentene passe på, og tok så kontakt med de ansvarlige. Men ingenting skjedde. Det er helt tydelig at noen holdt en vernende vinge rundt et helt system.

Hun får støtte av Trond Nymark, som sier han har hørt rykter om dopingmisbruk i alle årene han var aktiv.

Tilfeldig

– Antidopingarbeidet må bort fra idretten og inn i det sivile apparatet. Slik det fungerer nå er det altfor tilfeldig, sier Tysse Plätzer til NTB.

Hun er overrasket over at det ikke er gjort noe på et tidligere tidspunkt.

– Dette har de visst om lenge, men nå er det kommet ut så mye at noe måtte gjøres, sier 43-åringen med klar adresse til IAAF.

Hun har også merket seg at IAAF sier de ikke kan gå lenger tilbake enn til 2009.

– De sier det var først da de begynte med blodprøver og biologiske pass. Jeg reagerer på det, for det ble tatt blodprøver til det formålet allerede i 2005 og 2006. Når IAAF setter en grense ved 2009, synes jeg det er veldig defensivt, så jeg håper virkelig det skal skje noe mer, sier hun til NTB.

– Mange nasjoner er involvert i dette, så jeg håper de slår seg sammen med systemet og rydder opp. Verdens antidopingbyrå sier de vil ta bakmennene. Nå har de sjansen, sier Kjersti Tysse Plätzer.