Hopp til innhold

Svindelforsøk mot bankkunder

Bank ber kunder sperre kortene sine etter svindelforsøk. - Sjekk kontoutskriften, lyder oppfordringen.

Kortautomat
Foto: Magne Hansen / NRK

Flere kunder i Postbanken har de siste dagene fått telefon fra banken om at de er forsøkt svindlet, og at de bør sperre VISA-kortet sitt for å unngå flere svindelforsøk.

- Ingen av kundene er blitt tappet for penger, men vi har avdekket at noen har prøvd å tappe penger fra kontoene til disse kundene. Jeg har ikke lyst å gå i detalj om metodene svindlerne brukte, men vi fikk stoppet dette tidlig, sier informasjonssjef Kristin Paus i Postbanken til NRKHordaland.no.

Forsøkt tappet 22. des

NRKHordaland.no har snakket med en av Postbank-kundene som er forsøkt loppet for penger.

- Banken ringte, og fortalte at det var forsøkt tappet 2400 kroner to ganger fra kontoen min. I tillegg hadde de fire ganger forsøkt å få ut hundre kroner, forteller mannen, som ønsker å være anonym.

- Jeg ble sjokkert. Jeg har aldri vært utsatt for noe liknende, sier mannen til NRKHordaland.no.

Tror flere banker er utsatt

Hun hevder at det er et svært lite antall kunder dette gjelder, som alle skal ha blitt kontaktet av banken de siste dagene. Likevel ser hun ikke bort fra at svindelforsøket kan ha et større omfang enn det som er kjent for Postbanken.

- Jeg vil bli overrasket om det kun er våre kunder som er forsøkt svindlet, sier Paus.

Teller AS, som driver kortovervåking for de fleste bankene i Norge, opplyser at det ikke er meldt om uvanlig mange svindelforsøk den siste tiden.

- Økt risiko i julen

- Det aller vanligste er at dette skjer i et svært begrenset omfang. Men vi er inne i en utsatt tid. Risikoen for å bli svindlet, øker proporsjonalt med kortbruken, sier informasjonssjef Anders Bigseth til NRKHordaland.no.

Han ber kortbrukerne være forsiktige når de betaler, slik at pin-koden ikke kommer på avveie.

- Husk koden i hodet, ikke skriv den ned. Har du den liggende på en lapp i lommeboken, kan man bli holdt ansvarlig for tap på inntil åtte tusen kroner. Pass også på å skjule koden når du taster den inn, sier Bigseth.

- Sjekk kontoen!

Postbanken oppfordrer både sine egne og andre bankers kunder om å sjekke kontoutskriften hyppig, og ta kontakt med banken dersom de kommer over noe som ikke stemmer.

 

- Hvis noen er blitt tappet for penger, vil de få pengene sine tilbake, så sant de selv er helt uforskyldt kommet opp i dette, sier Kristin Paus.