Hopp til innhold

Svenskene fornøyd med e-resept

Svenske farmasøyter er godt fornøyd med e-resept, viser en ny undersøkelse. Om under et år skal den tas i bruk i Norge.

Apotek

Helsedirektoratet tror de kan kutte kraftig ned på feilmedisinering og svindel med medisiner når Norge begynner med e-resept i 2011.

Foto: Scanpix

Hordaland er en pioner i e-resept sammenheng. Siden mai har to apotek i Os kommune i Hordaland testet ut elektronisk resept.

Elektronisk resept er kort sagt en resept som blir lagt i en database, som fastleger og apotek har tilgang til. I Norge har Helsedirektoratet jobbet i fire år med å få medisin på nett.

LES OGSÅ: - Stort pillemisbruk i befolkninga | -For lett å forfalske resepter | Forfalskningene skal stoppes

98 prosent var fornøyd

Nå viser en ny undersøkelse at svenske farmasøyter er meget godt fornøyd med e-resept, slik den fungerer i Sverige.

En studie som Linnéuniversitetet i Sverige står bak, viser at 98 prosent av dem som svarte, oppga at de var fornøyd med e-resept, skriver Dagens Medisin .

Ifølge den svenske undersøkelsen svarte 95 prosent at de synes e-resepten var sikkert for kunden og 93 prosent svarte at de synes den elektroniske lagringen var sikker.

500 tilfeldig utvalgte farmasøyter fikk tilsendt undersøkelsen, 52 prosent svarte.

Positive erfaringer i Norge

I Norge skal e-resept gradvis tas i bruk i apotekene fra 2011, men foreløpig er det litt forsinkelser i planene om innføringen, opplyser Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

– Fra begynnelsen av mai har systemet vært under utprøving ved to apotek i Os i Hordaland. Erfaringene derfra er positive, selv om det også er oppdaget noen svakheter. Men det er jo nettopp derfor man tester, sier Tysnes.

I hovedsak skal svakhetene være innkjøringsproblemer i forhold til datasystemene.

Først i landet med e-resept: SE VIDEO

Apotek

– Veldig få motforestillinger. Det er få som stiller spørsmål ved sikkerhet og personvern, sier Sveinung Gangstø, lege ved Os allmennpraksis.

Umulig å forfalske

Helsedirektoratet tror de kan kutte kraftig ned på feilmedisinering og svindel med medisiner. Fra høsten av blir det flere testapotek i Larvik.

– Det er mange gevinster, men den viktigste er knyttet til pasientsikkerhet. At pasienten får større trygghet for at medisinen er riktig og at legen får større trygghet for at pasienten tar riktig medisin, sier Asbjørn Seim, avdelingsdirektør for eHelse i Helsedirektoratet.