Hopp til innhold

«Havnesjefen» kjemper for livet

Ordfører Terje Søviknes og Os kommune går i bresjen for å berge hardt skadet svane. «Havnesjefen» er både elsket og beryktet.

Havnesjefen i Os

HARDT SKADET: «Havnesjefen» er opp gjennom årene blitt et varemerke for Os. Nå kjemper han for livet.

Foto: Jan Petter Svendal

Det var tirsdag ettermiddag fuglen ble fanget. Flere mennesker hadde da sett svanen ligge på nesten samme sted i flere timer.

Os Brann og Redningstjeneste ble kontaktet, og de kom raskt til stedet.

Laster Twitter-innhold

Trolig skadet av båtmotor

Først trodde man «Havnesjefen» hadde fått fiskegøtt rundt foten, men det viste seg at skaden var mer alvorlig enn som så. Nå er det mye som tyder på at fuglen kan ha fått den ene foten skadet i en båtmotor.

Svanen "Havnesjefen" blir berget i Os

HER BLIR«HAVNESJEFEN» BERGET: Legg merke til maken som ligger på egg i forgrunnen.

Foto: Sølvi Bugge

«Havnesjefen» ble etter at den var reddet på land brakt til Osøyro dyreklinikk der de undersøkte den tirsdag kveld og nå gjør hva de kan for å redde fuglen

– Det dreier seg om to stygge åpne brudd i tærne på den ene foten, sier veterinær Christina Bjerkvig, som behandlet fuglen.

– Det blødde stygt fra foten da svanen kom inn til oss. Nå er fuglen stabilisert og blødningen er stoppet. Vi har dessuten gitt antibiotika for å stoppe smerten.

Nå blir «Havnesjefen» værende på dyreklinikken. Onsdag morgen vil man ta stilling til hva som videre skal skje med den.

– Det er vanligvis dårlige prognoser for åpne brudd. Samtidig er det mulig for fugler å klare seg uten et par tær, sier veterinær Christina Bjerkvig.

Ordføreren: Kommunen stiller opp

Terje Søviknes

TERJE SØVIKNES: - «Havnesjefen» er en institusjon i Os-bygden. Vi krysser fingrene for at dette går bra

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Det er mange som er bekymret for «Havnesjefen» og krysser fingrene for at den snart blir å se i det fri igjen. En av dem er ordføreren i Os, Terje Søviknes.

– «Havnesjefen» er en institusjon i bygden vår og jeg tror mange opplever dette som en trist situasjonen. Vi håper at kyndige fagfolk kan sørge for at vi får svanen tilbake på vannet.

Søviknes er også klar på at Os kommune vil stille opp å dekke de veterinærutgiftene som måtte komme.

Bekymret for hekkesesongen

Sølvi Bugge er en av dem som har fulgt «Havnesjefen» opp gjennom årene. Hun var selv til stede da svanen ble berget og frykter at den ikke kan reddes.

– Det som er spesielt trist er at om rundt en uke så kommer svaneungene ut av eggene. Riktignok kan enslige svanemødre klare å ale opp ungene selv, men farene er mange, sier Bugge.

Svanefar

«HAVNESJEFEN» I ALL SIN PRAKT: Mange i Os håper svanen snart er tilbake på vannet.

Foto: Jan Petter Svendal