Hopp til innhold

– Bergen får de beste studentene

Rekordmange har søkt studieplass ved Universitetet i Bergen.

Vårsol på Fløyen i Bergen.

VIL HIT: Rekordmange studenter har søkt plass ved Universitetet i Bergen.

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

– Jeg er veldig fornøyd med at ungdommen er interessert i å studere ved Universitetet i Bergen. Konkurransen om å komme inn er hard og vi får dermed de beste studenter, sier rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen.

6504 studenter har nå fått et tilbud om studieplass ved UiB. Det er ny rekord etter at ordningen med samordnet opptak ble innført og en økning på sju prosent fra i fjor. UiB har økt antall studieplasser med 101 fra i fjor til å i år.

Grønmo mener universitetes popularitet henger sammen med at UiB er blitt anerkjent for sin forskning internasjonalt.

Poenggrenser studieopptak 2011

Studiene med høgast opptaksgrense ved UiB

Opptaksgrense 2011 førstegangsvitnemål

Opptaksgrense 2011 ordinær kvote

Medisin

57.6

65.2

Odontologi

54.0

63.4

Human ernæring

53.4

60.7

Nanoteknologi

52.6

52.7

Journalistikk

52.0

57.2

Farmasi

49.9

53.7

Film- og TV-produksjon

49.3

53.8

Generell psykologi

48.2

56.0

Samfunnsøkonomi, årsstudium

47.7

56.2

Arbeids- og organisasjonspsykologi

47.5

57.1

Ekspander/minimer faktaboks

Fra upoplær til pop

– Internasjonale rangeringer er viktig og det at vi gjør det godt i forskning. At vi vektlegger forskning, er attraktivt blant studentene, sier Grønmo.

De mest populære studiene er medisin og samfunnsvitenskapelige fag.

– Vi er særlig glad for at vi har økt antall søkere til studier som tidligere ikke har hatt så store søkertall. Det gjelder realfag, språkfag og lektorutdanning, sier Grønmo.

Mange vil bli ingeniør

Også Høgskolen i Bergen har stor pågang.

Ingeniørutdanningen ved Høgskolen i Bergen er landets mest populære, viser de ferske tallene fra Samordna opptak. Ved de fleste andre ingeniørutdanninger får de fleste som er kvalifisert, tilbud om studieplass, men i Bergen er det kamp om plassene og ventelister.

– Vi er svært fornøyd med at ingeniørutdanningene våre er så populære og rekrutterer faglig sterke studenter. Det lover godt for utviklingen av sivilingeniørutdanning i Bergen, påpeker fungerende høgskoledirektør Astrid Bårdgard i en pressemelding.

Samarbeid med næringslivet

Hun viser til at høgskolen samarbeider tett med næringslivsaktører som blant annet NCE Subsea for å utvikle gode studietilbud både på bachelor- og masternivå.
Ved årets opptak er det undervannsteknologi og energiteknologi som er de mest populære studieretningene ved ingeniørutdanningen i Bergen, helt i tråd med behovene i regionen.

Nedre poenggrense for å komme inn på energiteknologi er 52,8 poeng i ordinær kvote, mens undervannsteknologi har en grense på 52,2 poeng.

Hvis du har søkt ingeniør i Bergen, men ikke kommet inn, kan det likevel være en mulighet å få plass via restetorget.

Fysioterapi er vanskeligst

Den største kampen om plassene ved høgskolen er det innen helse - og sosialfag. Den høyeste poenggrensen i år er på fysioterapiutdanningen. Her må man ha 56 poeng i ordinær kvote for å komme inn.

Mange vil bli lærere

Høgskolen har gode søkertall både til 1.-7.klassetrinn og 5.-10.-klassetrinn. Åtte av tolv lærerutdanninger ved UiB har ventelister.

Totalt 5500 står på ventelister for å få plass ved Høgskolen i Bergen.

Fortsatt mest attraktiv

For å komme inn på Norges Handelshøyskole (NHH) i år, må du ha 53 poeng på førstegangsvitnemålskvoten. I ordinær kvote er grensen 55,2.

Jenteandelen i år er på 40,4 prosent.

– Gjennom systematisk rekrutteringsarbeid over flere år har vi jobbet for å sikre en stabil kvinneandel på minst 40 prosent, og det er gledelig å se at det ser ut til å bli tilfellet også i år, sier rektor Jan I. Haaland ved NHH.

Flere vil ta master

Det har blitt vanskeligere å komme inn på master ved NHH. Fra 2010 har søkermassen på master ved NHH økt med 27 prosent. Av 703 søkere har 202 fått tilbud om plass. Karaktergrensen har økt fra 3,8 til 4,0, noe som tilsvarer en ren B i snitt.

Nrk.no følger saken.