Hopp til innhold

Streik i byggenæringen

2436 bygningsarbeidere i vår region har gått ut i streik. Nå stoppes byggeoppdragene.

Streik

StS har 367 ansatte ute i streik. De frykter for at bedriften mister mange jobber.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

– Det er flere store byggeprosjekter som nå stopper opp. Et av dem er hallene som bygges for Frank Mohn konsernet. Boligbyggingen vil også stoppe opp flere steder, sier distriktssekretær Geir Olsen i Fellesforbundet Hordaland.

Ådnamarka skole i Arna og idrettshallen på Haakonsvern er også store prosjekter som nå stopper opp.

Meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening brøt sammen fire og en halv time på overtid. 19.000 ansatte i 800 bedrifter på landsbasis går ut i streik.

Ingen skisse

Meklingsmann Merete Smith fant ikke grunnlag for å legge fram noen skisse til løsning. Heving av minstelønna har vært det store problemet siden
Fellesforbundets overleverte sine krav for Byggenæringens
Landsforening (BNL).

– Det var ikke grunnlag for å komme fram til enighet. Totaliteten var for dårlig, sier 1. nestleder i Fellesforbundet, Anders Skattkjær til NTB, han har vært forhandlingsleder.

Er du rammet av streiken? Tips oss: hordaland@nrk.no

Geir Olsen

Distriktssekretær i Fellesforbund i Hordaland Geir Olsen er forberedt på at streiken kan bli langvarig.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

Kan bli langvarig

Geir Olsen er ikke overrasket over at det ble streik, og tror den kan bli langvarig..

– Det kan det alltid bli, men vi får håpe det ikke blir det. I slike situasjoner er jo det vanskelig å si. Det som er spesielt her er at riksmeklingsmannen ikke har lagt frem noen skisse, sier han.

De streikende har fått beskjed om hvordan de skal forholde seg, og streikevakter er nå på plass på de forskjellige byggeplassene.

– De har fått beskjed om å starte med å sikre arbeidsplassene og få orden på verktøy. Deretter skal de legge ned arbeidet, sier Olsen.

Kristian Kleppe

StS har nylig permittert ansatte. Dermed mener tillitsvalgt Kristian Kleppe at denne streiken kom svært ubeleilig for deres bedrift.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

– Kan miste jobber

– Vi streiker for høyere lønn og støtter streiken, men det er jo synd for arbeidsgiver fordi det kan gå jobber tapt. Og det kan føre til at folkene her blir permittert, sier tillitsvalgt hos stillasfirmaet StS i Bergen Kristian Kleppe.

Bedriften har nå 367 ansatte i streik.

– Dette får jo konsekvenser for våre kunder. Det står halvferdige stillaser rundt og de kan jo ikke folk jobbe på da, sier han. Nå avventer de nye beskjeder om hva som skal skje, det skal de få i et møte klokken 13.

– Jeg håper ikke det blir langvarig for de ansatte. Vi har akkurat hatt permitteringer her og folk var glade for å komme på jobb igjen. Så dette kom veldig ubeleilig, dermed er streikeviljen bare middels her, sier han.

HELE LISTEN: Disse er i streik