Forsikringsselskapene straffer kvinner med uføreforsikring

- Lever lengre og blir oftere uføre, hevder de. Menn slipper med nesten halv pris. Se hva ditt selskap krever!

Penger
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Likestillingen gjelder ikke i forsikringsverdenen. Det kan trygt slås fast etter en ringerunde NRK har gjort til syv av de største forsikringsselskaper. Samtlige selskaper opererer med en premie på uføreforsikring som er nesten det dobbelte av hva menn må ut med for akkurat det samme.

Verst i undersøkelsen er Gjensidige. En frisk 32 år gammel kvinne må der ut med 4800 kroner i år for forsikringen, mens en like gammel mann slipper med 2600 kr – en forskjell på utrolige 85 prosent.

- Helt ellevilt!

Forsikringsselskapene forklarer dette med at kvinner blir oftere uføre, og at de statistisk sett lever lengre enn menn. Premien gjenspeiler risikoen, mener de.

Forsikring

SJOKKERTE: Fra venstre: Ingerid Therese Feet (32), Elisabeth Solheim (28), Aini Monsen (32)

Foto: Dyveke Buanes / NRK

Ingerid Therese Feet (32) og venninnene Elisabeth Solheim (28) og Aini Monsen (32), som i går var på kafé på Galleriet, er sjokkerte.

- Jeg blir både provosert og overrasket. Det er ganske sjokkerende at forsikringsselskapene kan påstå at kvinner blir oftere uføre, og i tillegg straffe oss for at vi statistisk sett lever lenger, sier Feet.

Like bortenfor sitter Gidske Stark. Også hun blir særdeles overrasket over tallene.

- Det er jo nesten dobbelt så mye? Det er helt ellevilt. Jeg vil jo påstå at jeg er like frisk og rask som en mann, sier hun.

- I strid med loven

Seniorrådgiver Margrethe Søbstad hos Likestillings- og diskrimineringsombudet sier denne praksisen er stikk i strid med alt likestillingsloven baserer seg på.

- Det skal ikke gjøres forskjell på kvinner og menn ut fra kjønn, sier Søbstad til nrkhordaland.no.

EU reagerer

Men et helt ferskt EU-direktiv kan bety dødsstøtet for forsikringsselskapenes forskjellsbehandling. Der blir det slått ugjenkallelig fast at kvinner og menn skal behandles likt ved kjøp av varer og tjenester.

- Bakgrunnen for EUs direktiv er at de har sett nærmere på forsikringsrisikoen og har kommet frem til at kjønn ikke er en avgjørende faktor når det gjelder å beregne risiko for blant annet uføreforsikring, ettersom det ikke sier noe om individuell risiko, sier Søbstad.

Norge og de andre EFTA-landene vurderer nå om EU-direktivet skal inn i den nasjonale lovgivningen.

Forsikringsforskjeller kvinner

Selskap

Uførekapital mann

Uførekapital kvinne

Uførepensjon mann

Uførepensjon kvinne

Gjensidige

3494

5000

2572

4788

Storebrand

3672

4752

2124

3156

Vital

3369

5247

3174

5094

Handelsbanken LIV

2328

3576

If

1332

1992

Sparebank1

2988

3768

3204

4812