Stor AUF-vekst etter 22. juli

Terroren på Utøya for fire år siden har ført til massiv medlemsvekst for AUF. – Jo mer ekstremistene skriver på internett, jo tøffere er det å bli medlem, sier professor.

Utøya førte til medlemsvekst i AUF

ÅSTED FOR TERROR: Før Utøya-tragedien 22. juli 2011 hadde AUF 9600 medlemmer på landsbasis. Fire år senere er tallet økt til 14.000 i dag. Her er Utøya sett fra Utvika.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Jeg engasjerer meg fordi jeg synes det er kjekt å kunne påvirke samfunnet i den retningen jeg mener er riktig, sier Sandra Kristin Austgulen.

Ungjenta er leder for Os AUF i Hordaland. Frp-kommunen er, i likhet med nabokommunen Austevoll, en av de siste i Hordaland som har fått AUF-lokallag, også kjent som Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon.

Auf og 22. juli

GLAD FOR VEKSTEN: (Fra v.) påtroppende fylkessekretær Andreas Skretting Jansen og leder for Os AUF, Sandra Kristin Austgulen gleder seg over medlemsveksten i Hordaland.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

Før 22. juli 2011 hadde AUF i vestlandsfylket 750 medlemmer. Nå teller de 1100.

På landsbasis er veksten like stor: Fra 9600 medlemmer før tragedien til nesten 14.000 i dag.

Terroristen trigger ungdommen

– Dette er en uvanlig sterk vekst. Trenden for de politiske ungdomsorganisasjonene har generelt sett opplevd nedgang, sier Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Frank Aarebrot

PROFESSOR: Frank Aarebrot.

Foto: Åge Algerøy / NRK
Anders Behring Breivik

TERRORISTEN: Anders Behring Breivik.

Foto: Junge, Heiko / Afp

– På en måte har Anders Behring Breivik gjort dem en tjeneste. Dess mer Breivik, og ikke minst tilhengerne hans, skriver ting på internett, jo tøffere blir det å være medlem av ungdomsorganisasjonene, sier Aarebrot.

– Betyr det at det er tøffere å være medlem av et politisk parti etter Utøya?

– Ja, det tror jeg, svarer professoren.

Stor valgkampaktivitet

I AUF Hordaland er det planlegging av avspark for valgkampen. Påtroppende fylkessekretær Andreas Skretting Jansen har et luksusproblem.

– Her i Hordaland merker vi en enorm pågang av unge. De er engasjerte og ønsker å være med og påvirke sin hverdag. Aktiviteten er høy, sier Jansen til NRK.