Hopp til innhold

Vil ikke finne ut hvor skadelig metadon er for fosteret

Stortinget sa nei til å fortsette kartleggingen hvor skadelig metadon og subutex er for ufødte barn.

Babyhand
Foto: Anette Berentsen / NRK

- Jeg tror ikke ettertiden vil være nådig med oss, hvis vi lar dette fortsette, sier Sonja Sørli (H) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

- Vi kan jo ikke eksperimentere med barn, sier hun.

I går ble regjeringspartiene og opposisjonen enige om at det ikke skal forskest på ufødte barn som får i seg subutex eller metadon.

LES: To av 15 metadonbarn døde

- Det betyr jo at de lenger ikke skal være prøveobjekter i et forskningsprosjekt, som skal avdekke skadeomfanget for barna som utsettes for dette under svangerskapet, sier hun.

Overlege Hallvard Reigstad ved Haukeland Universitetssykehus barneklinikk undrer seg nå over hvordan de skal finne ut hvor skadelig metadon eller subutex er for ufødte barn.

Etter gårsdagens debatt i Stortinget ble det også klart at man skal fortsette med å gi subutex og metadon til rusmisbrukere som ønsker seg barn.

- Hvis verden skal gå videre må vi faktisk få god kunnskap om dette og vite om det bør tillates. Det har også en etisk side, selv om det er andre som i større grad bør svare på dette, men det er viktige prinsippielle spørsmål, sier Reigstad.

Professor Ansgar Berg, overlege ved klinisk forskningspost for barn i Helse Bergen, sier at det er ett viktig prinipp som gjelder.

- Det som barna utsettes for, skal komme barna til gode. Det kan jeg ikke helt se at skjer i denne saken her, sier han.