Hopp til innhold

To av 15 metadonbarn døde

To av 15 spedbarn som ble født av kvinner i Bergen som gikk på metadon eller subutex, døde etter fødselen.

Subutex
Foto: MYCHELE DANIAU / AFP

To av 15 barn født av bergenskvinner på metadon eller subutex døde i plutselig spedbarnsdød.

Mange av de andre barna har fått senskader og starter livet med abstinenser som varer i uker og måneder, viser en undersøkelse ved Haukeland universitetssykehus.

- De som har sett små barn med abstinenser, synes det er vondt å se på. De har skjelvinger i kroppen, hjertebank, puster fort og noen av dem har kramper, sier overlege på barneklinikken i Bergen, Hallvard Reigstad.

Reigstad har sammen med flere andre på Haukeland universitetssykehus fulgt 15 barn født av kvinner som gikk på metadon eller subutex under graviditeten.

- Vi er litt forskrekket når så mange dør spedbarnsdød og en urovekkende høy andel av barna har senskader. I form av tegn på adferdsforstyrrelser og konsentrasjonsproblemer. Jeg frykter at metadon skader fosteret, sier han.

- Det er også urovekkende at mange av disse barna havner i fosterhjem, legger han til.

Bruker ikke tvang

For ti år siden åpnet styresmaktene for bruk av metadon og subutex for tunge rusmisbrukere. Siden den gang er 150 barn født av mødre som bruker disse stoffene.

Selv om det er hjemmel i loven for å tvangsinnlegge gravide rusmisbrukere, slik at barnet unngår senskader, blir ikke dette gjort.

- I de aller fleste land i den vestlige verden er anbefalingen å sette gravide heroinmisbrukere på metadon. Det henger ikke på greip å tvangsinnlegge en kvinne som har valgt å bruke en medisin som er anbefalt i resten av verden, sier Gabrielle Welle-Strand i Helsedirektoratet.