Hopp til innhold

Stefar gjemte kamera i lampe og vekkerklokke – dømt til fengsel

En 59 år gammel mann er i Bergen tingrett dømt til ni måneders fengsel for å ha installert skjulte kameraer og forsøkt å overvåke stedatteren på hennes soverom.

Montasje med rødring av røykvarsler og vekkerklokke som ble brukt for å filme jente i overgrepssak

OVERVÅKET: Stefaren monterte kamuflerte kameraer i flere gjenstander på stedatterens soverom. Han filmet henne jevnlig og filmene ble overført til mobiltelefonen hans. Politiet opplyser at prikken til venstre på røykvarsleren ikke er der kameraet var plassert.

Foto: Politiet / Montasje / NRK

Mannen plasserte skjulte kameraer i en røykvarsler, en lampe og to klokker i huset, som ligger i en av kommunene rundt Bergen.

Politiet mener at han gjennom dette utstyret filmet stedatteren mens hun skiftet, var iført undertøy, eller lå delvis avkledd i sengen på soverommet.

Filmene ble overført til mobiltelefonens hans. Retten mener at mannen med dette forsøkte å produsere fremstilling som seksualiserer barn.

Kamera varslet om bevegelse

Det var installert bevegelsessensorer i kameraene, som sendte varsel til mobiltelefonen hans når det var bevegelse i rommet. Mannen kunne da velge om han ville ta bilder eller videoer med lyd fra soverommet.

Mannen er også dømt for å ha befølt sin da ti år gamle stedatter gjentatte ganger over en periode på to år.

De seksuelle handlingene skjedde mens moren var på jobb, i perioden 2018 til 2020.

Det var Bergens Tidende som meldte om dommen først.

– Vi er veldig glade for dommen, og det viktigste her er at fornærmede blir trodd, sier bistandsadvokat Cecilie Wallevik til avisen.

Mistenkte overvåking

Saken ble rullet opp da jenten snakket med en lærer i januar 2020. Barnevernet og politiet ble deretter koblet på.

I avhørene fortalte stedatteren selv at hun trodde at stefaren hadde kamera på soverommet hennes. Politiet gjennomførte deretter ransaking av huset.

Hun fortalte samtidig at hun én gang hadde forsøkt å fortelle moren hva tiltalte hadde gjort mot henne, men at stefaren hadde overhørt dette og stengt henne inne på et rom.

Stefaren nekter straffskyld.

Elisabeth Bru

PÅSTAND: Den 59 år gamle mannen er dømt til ni måneder fengsel. Det er det samme som påtaleansvarlig Elisabeth Bru I Vest politidistrikt la ned påstand om.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

Ville sjekke om vinduene sto åpne

Mannen har forklart at formålet med kameraene var å sjekke om vinduene sto åpne, og slik var utsatt for innbrudd. Retten festet ikke lit til forklaringen, siden kameraene var retten mot stedatterens seng.

Retten mener at mannen utnyttet tilliten og avhengighetsforholdet jenten hadde til ham.

Mannen er dømt til ni måneder fengsel, det samme som aktor la ned påstand om.

Mannen må også betale 40.000 kroner i erstatning til den fornærmede.

Han er videre dømt til inndraging av to mobiltelefoner og en bærbar PC.

Anker dommen

Forsvareren til mannen, Marius Wesenberg, sier mannen vil anke dommen.

– Han er skuffet over utfallet, men noterer seg at det er uenighet blant dommerne på den ene posten i tiltalen, sier Wesenberg til NRK.