Hopp til innhold

Stadig flere kjører i narkorus

En stadig større andel trafikkulykker viser seg å ha sammenheng med at sjåføren er ruset på narkotika.

Illustrasjonsfoto
Foto: Scanpix / Scanpix

Rundt 250 mennesker mister livet i trafikken her i landet kvart år. I tillegg koster trafikkulykkene samfunnet mer enn 25 milliarder kroner i året.

I mange av ulykkene er bare en bil innblandet og flere og flere av førerne viser seg å være ruset.

Doblet på tiårsperiode

I følge Folkehelseinstituttet er forekomsten av andre rusmidler enn alkohol omtrent fordoblet i løpet av en tiårsperiode, mens alkohol er omtrent på samme nivå.

- Andre rusmidler enn alkohol er for det første blitt et betydelig økende problem og er omtrent like vanlig som alkohol, sier avdelingsdirektør Asbjørg Christophersen ved Folkehelseinstituttet.

I daglig kontakt

Trafikkpolitiet i Bergen er i daglig kontakt med bilførere som er ruset på narkotika. De avslører seg ofte på unormal kjøring, i følge politiet.

- Vi jobber ut fra at det foregår en god del kjøreturer hver dag som ikke skulle vært gjort. Det er ingen tvil om at det er veldig farlig, sier politiførstebetjent Jens Kleppe.

- For å holde seg våken

Kriminalpolitiet er også stadig oftere borti folk som bruker sentralstimulerende stoff. Dette er nå vanlig blant alle typer mennesker, sier Tormod Bønes i Kripos.

- Det er ikke ukjent at slike stoffer blir misbrukt for å holde seg våken en lang arbeidsdag. Russymptomer inkluderer også tendensen til å ta sjanser så det er kritiske stoff innenfor blant annet veitrafikken, sier han.