Hopp til innhold

Sp-politiker bak høyreekstrem Facebook-gruppe

Sp-leder raser mot partimedlem som driver Facebook-gruppe full av hatytringer og høyreekstreme meninger. – Han kan melde seg ut eller bli ekskludert.

Jan-Ove Fromreide og Fedrelandet

HØYREEKSTREM: Gruppen er full av innlegg med muslimhat, oppfordringer til vold og våpenbruk og i det siste også støtte til Anders Behring Breivik.

Facebook-gruppen «Fedrelandet viktigst», en lukket gruppe med 2800 medlemmer, er blitt en arena for høyreekstreme ytringer og hatmeldinger mot islam og muslimer.

Den siste tiden er det også kommet frem hyllester til Anders Behring Breivik og hans handlinger 22. juli 2011.

Bak siden står Jan-Ove Fromreide, Senterparti-politiker og listekandidat på Askøy til høstens valg.

– Vi beklager de meningene han har og det som fremkommer i artikkelen. Det er fullstendig uforenelig med det som vårt parti står for, sier Jostein Ljones, fylkesleder for Hordaland Sp.

Jeg ser det som viktigere å drive siden enn å være medlem i Senterpartiet.

Jan-Ove Fromreide
Sp-leder raser mot partimedlem som driver Facebook-gruppe full av hatytringer og høyreekstreme meninger. – Han kan melde seg ut eller bli ekskludert.

«For alle som er glad i Norge»

Facebook-gruppen har hatt flere innlegg den siste tiden, der det den siste tiden blant annet har blitt uttrykt støtte til Anders Behring Breivik.

Skjermdump fra Fedrelandet

BREIVIK-HYLLEST: Disse ytringene er noe av det som har kommet frem på siden.

Administrator og Sp-mannen Fromreide er selv aktiv på siden, og har delt bilder fra gruppen «Knights Templar International». Det er den samme organisasjonen Breivik hevdet han var medlem av.

Jan-Ove Fromreide står på niendeplass for Askøy Senterparti før valget, og har lang fartstid i lokalpolitikken. Han har tidligere være medlem i Demokratene og Fremskrittspartiet, før han meldte seg inn i Senterpartiet og havnet på listen til høstens valg.

Bergensavisen, som omtalte saken først, skriver at Fromreide selv oppfordrer til å danne egne borgervern-grupper. Andre på forumet oppfordrer til bruk av vold og å skaffe seg våpen.

– Han vil bli ekskludert

Partiledelsen i Hordaland ble gjort klar over Fromreides aktivitet i gruppen i helgen. De ser svært alvorlig på de meningene partimedlemmet viser.

Førstekandidat til Senterpartiet på Askøy, Anne Karin Gullbrå Hilleren, tar sterkt avstand fra saken.

– Dette er ikke noe som hører til Senterpartiet, men som Fromreide som privatperson selv må stå for. Dette er ikke noe vi står for eller vil knyttes til, sier hun.

– Jeg har forsøkt å få kontakt med Fromreide mange ganger, men har ikke lykkes. Når jeg snakker med ham vil jeg gi beskjed om at om ikke han melder seg ut av partiet, vil han bli ekskludert, sier fylkesleder Ljones.

– Jeg var på ferie og fikk vite dette lørdag kveld. Det er helt uholdbart å publisere de tingene han har gjort. Dette er en svært uheldig aktivitet, som ikke er forenelig med å ha roller i Senterpartiet.

Fromreides innlegg på Face

DELTE DETTE: Her er ett av innleggene Fromreide selv har delt fra gruppen Knights Templar International på Facebook.

Fromreide: – Vi kaster ut ekstreme

Jan-Ove Fromreide har svart NRK skriftlig, og sier han tar sterkt avstand fra Breivik-hyllestene. Disse blir fjernet straks de oppdages, sier politikeren.

«Fedrelandet Viktigst er en gruppe for alle som er glad i Norge og som verdsetter de verdier våre forfedre har kjempet frem og har ingen ting med Sp å gjøre. «Ekstreme» blir slettet så fort de blir oppdaget. Andre «ekstreme» klipper ut ting av medlemmer som har blitt slettet og poster det i andre grupper og later som det er Fedrelandet viktigst standpunkt.»

Han sier han selv tar initiativ til å gå ut av Senterpartiet.

«Jeg har vært i kontakt med lokallagsleder for Sp i Askøy og bedt henne slette meg fra listen da jeg ser at det kan skade partiet. Samtidig som jeg ser det som viktigere å drive en gruppe som Fedrelandet Viktigst.»

Selv om han melder seg ut av partiet, vil Fromreide uansett stå på listen til Senterpartiet i høst.