Hopp til innhold

Slik blir nye Flesland flyplass

Nytt terminalbygg skal stå ferdig om fire år og vil gjøre landets nest største flyplass i stand til å håndtere 10 millioner passasjerer i året.

Nye Bergen Lufthavn Flesland skal stå ferdig i 2016

LIKNER GARDERMOEN: Sett noe liknende før? Arkitektfirmaet Narud Stokke Wiig står også bak designet av Oslo lufthavn Gardermoen.

Foto: NSW Arkitekter & Planleggere AS

Nye Bergen Lufthavn Flesland skal stå ferdig i 2016

SISTE BYBANESTOPP: Slik skal endestasjonen for Bybanen bli.

Foto: NSW Arkitekter & Planleggere AS

Utbyggingen på Bergen lufthavn Flesland innebærer en firedobling av flyplassterminalen. Nybygget blir på hele 78.000 kvadratameter, mot dagens 22.000, skriver bt.no. Tilsammen blir nye Flesland dermed på 100.000 kvadratmeter.

Tar høyde for mer utbygging

– Flesland er innsalgsporten til Fjord-Norge, Bergen og hele Vestlandet. Derfor må den ny flyplassen ha litt stil, samtidig som det skal være enkelt og funksjonelt, ikke minst med tanke på fremtidige utbygginger, sier prosjektansvarlig Gudmund Stokke i Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere AS til NRK.no.

– Vi håper bergenserne vil bli stolte over bygget og synes at det er en flott flyplass å komme hjem til, sier Stokke.

I planene for utbyggingen er det tatt høyde for en økning av flytrafikken til 10 millioner passasjerer i 2025, det dobbelte av dagens trafikk.

Nye Bergen Lufthavn Flesland skal stå ferdig i 2016

UT MOT HAVET: I tilknytning til flyplassen blir det lagt opp til næringsarealer, større hotell og flere parkeringsplasser.

Foto: NSW Arkitekter & Planleggere AS

Gamlebygget blir utlandsterminal

Bergen Lufthavn Flesland

SPRENGT KAPASITET: Den nåværende terminalen på Bergen lufthavn Flesland blir utlandsterminal i 2016.

Foto: Sannum, Tore / Scanpix

Den nye terminalbygningen blir liggende til venstre for dagens flyplass, som om fire år skal bli utlandsterminal med ventearealer og shopping.

– Den nye og den gamle terminalen skal forbindes med en bro. Designet er disponert slik at vi under bygging ikke forstyrrer den eksisterende flyterminalen, forteller Stokke.

Terminalen skal også inneholde endestasjonen på Bybanen, som blir liggende under bakkenivå på det nye terminalbygget, likt flytogholdeplassen på Gardermoen.

Må fylle igjen tjern

Den nye bygningen og alle tilhørende fasiliteter gjør at Lilandshaugen må fjernes og Lønningstjern må fylles igjen. Bybanen vil gå under bakken frem mot flyplassen.

Nye Bergen Lufthavn Flesland skal stå ferdig til 2016. Stokke vedgår at tiden er knapp, men sier han er helt sikker på at tidsfristen vil holde.

– Her må det jobbes fort, men det skal vi klare, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.