Hopp til innhold

Ikke gå på passmellen

Hver dag får over seks personer i gjennomsnitt utstedt nødpass i Hordaland, og antallet øker ved ferietid. Nå oppfordrer politiet feriesugne å sjekke om passet fortsatt er gyldig.

Pass

SJEKK PASSET: Hvis passet ikke er gyldig kan ferien stå i fare.

Foto: Sandbakk, Per-Kåre/NRK / Per-Kåre Sandbakk/NRK

Nå nærmer det seg virkelig sommersesongen og vi merker at det begynner å bli travelt, forteller politioverbetjent Trond Østen Berge hos politiet på Flesland.

Familiemedlemmer blir igjen i Norge

Så langt i år har det blitt utstedt over 1.100 nødpass i Hordaland og 23.800 vanlige pass. Hos politiet som utsteder passene merker på pågangen når det er ferietid.

- Det er mange som oppdager at de ikke har gyldig pass når de skal sjekke inn. Det hender at det er et familiemedlem som må bli hjemme mens de ser at resten av familien reiser på ferie, forteller Berge.

- For selv om vi har kan utstede pass her så er ikke det hovedoppgaven vår. Dermed kan vi ikke å garantere at vi kan få på plass pass.

- Men det er trist å se noen stå igjen på flyplassen.

Må ha pass utenfor Norden

Skal du reise til utlandet med fly må du ha med deg pass. Eneste unntak er dersom du skal reise innen Norden. For flyselskapene krever pass som legitimasjon selv om du reiser innen Schengen-området. Og flyselskapene er nøye med at de reisende har gyldige pass, årsaken er blant annet at det er flyselskapet som får regninga dersom personen ikke slipper inn i landet på grunn av ugyldig pass.

Et nødpass er kun gyldig for én reise, men koster like mye som et vanlig pass. Det koster 450 kroner for pass for en voksen og 270 kroner for barn under 16 år. Politiet haranterer at det ikke skal ta lengre enn ti arbeidsdager å få utstedt et vanlig pass.