Hopp til innhold

Bergen vil lage Norges viktigste kunstmønstring

– Målet er at dette skal bli det mest internasjonalt omtalte kunstprosjektet i Norge noensinne, sier kulturbyråd Gunnar Bakke.

Skyhøye ambisjoner for Bergen Assembly, som skal løfte norsk samtidskunst til nye høyder.

- SPENNENDE: Kurator Ekatarina Degot inspiserer et av de mange kunstverkene som skal stilles ut i Bergen den kommende måneden.

Gunnar Bakke

- STOR OPPMERKSOMHET: Kulturbyråd Gunnar Bakke (Frp) forteller at det ventes opp mot 200 kunstjournalister til Bergen under mønstringen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Syv års forberedelser og over 20 millioner kroner har det kostet å få i gang samtidskunst-mønstringen Bergen Assembly, som åpner kommende helg. 52 kunstnere fra 22 land skal stille ut i 11 ulike gallerier i Bergen.

LES OGSÅ: Han styrer kulturen i Bergen, men velgerne hans gir blaffen

– Må leve opp til forventningene

Mønstringen skal finne sted hvert tredje år, og kulturbyråd Gunnar Bakke legger ikke skjul på at forventningene er skyhøye.

– Bergen er en internasjonal kunst- og kulturby og har tatt til seg impulser fra utlandet i mange hundre år. Vi trenger dette for å leve opp til de forventningene vi har som internasjonal kulturby, sier Frp-byråden til NRK.

Han mener mønstringen vil gi både næringslivet og turistnæringen i byen et stort løft. Håpet er også at et slikt kunstarrangement vil virke inspirerende på Bergens unge kunstnere.

Håper på lokal bieffekt

– Det vil også foregå en rekke arrangementer og performances i hele byen av lokale kunstnere. Slik blir dette en arena hvor lokale krefter også får vist seg frem, sier Bakke.

Hadia Tajik

POSITIV: Kulturminster Hadia Tajik (Ap) mener Norge trenger å løfte visuell kunst.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

En av kuratorene ved kunstmønstringen, Ekatarina Degot, mener satsingen er spennende.

– Den internasjonale kunstverdenen hungrer etter nye steder og ideer. Bergen er allerede på samtidskunst-kartet, og dette kan tilføre en ny tone eller nyanse, sier Degot.

Kulturministeren positiv

Hittil er det Bergen kommune som har tatt brorparten av regningen, med totalt 16 millioner kroner i støtte siden starten. Staten har bidratt med 4,5 millioner. Men kulturminister Hadia Tajik utelukker ikke sterkere engasjement.

– Det er en god ting å ha denne typen ambisjoner og jobbe på denne måten. Norge trenger å løfte visuell kunst høyere enn det vi har gjort til nå, sier kulturminsteren til NRK.