Hopp til innhold

Sammenligner Fantoft med en getto

80 prosent av alle utenlandske studenter bor sammen i samme studentby i Bergen. Franske Romuald kom til Norge for å treffe nordmenn, men har på to år bare blitt kjent med én.

Fantoft studentby

GETTO? Her i Fantoft studentby er 80 prosent av de 1300 beboerne utenlandske. Getto-tilstander, mener beboerne.

Foto: Petr Smerkl, Wikipedia

Romuald Beddiar fra Frankrike dro på utveksling til Norge for å studere nordisk og lære seg å snakke norsk. Men språket må han lære seg på jobben.

Hjemme i blokken på Fantoft er nemlig åtte av ti naboer internasjonale studenter.

Romuald Beddiar

ØNSKER NORDMENN: – Det er ikke noe vits i å bo her når jeg må snakke engelsk hele tiden. Jeg har lyst til å snakke bedre norsk, sier Romuald Beddiar.

Foto: Kaya Meby Steen / NRK

Jeg har bodd her i to år og har blitt kjent med én nordmann. Bare én.

Romuald Beddiar
Kjøkken på Fantoft Studentby

DELER KJØKKEN: Romuald deler kjøkken sammen med 15 andre. Emilie Randeberg føler byen er en studentgetto.

Foto: Kaya Meby Steen / NRK
Anders Hønsi

– GODT MILJØ: Anders Hønsi i SIB sier Fantoft har et godt miljø for utvekslingsstudenter.

Foto: Kaya Meby Steen / NRK

I landsbyen Fantoft studentboliger i Bergen er en stor overvekt av de utenlandske studentene som kommer til byen plassert. Boligene som ble bygget fra tidlig 70-tall rommer 1300 studenter og mange nye studenter blir sendt hit av Studentsamskipnaden i Bergen (SIB).

Har ikke råd til noe annet

Romuald Beddiar er ikke imponert over boforholdene.

– Vanligvis stinker det overalt, i dag er det ikke så ille. Ser du tegningene? De er overalt. Du får det du betaler for, for å si det sånn.

Vi har nettopp gått opp trappene til sjette etasje fordi heisen er i ustand. Romuald rynker på nesen og viser vei inn til kjøkkenet som han deler med åtte andre. Det er mørkt og skittent. Litt tungpustet fisker han frem nøkkelen fra lommen.

Toalett på fantoft studentby

NEDSLITT: Blokkene er fra slutten av 60-tallet, og bærer preg av det i dag. Slik ser toalettet til Romuald ut.

Foto: Kaya Meby Steen / NRK

– Billigst er ikke nødvendigvis det beste. Men jeg har ikke noe valg. Jeg har ikke råd til å bo et annet sted. Vi er 16 stykker i denne etasjen og ingen er nordmenn. Det er ikke noe vits i å bo her når jeg må snakke engelsk hele tiden. Jeg har lyst til å snakke bedre norsk.

Utenlandske blir prioritert

To tredjedeler av de internasjonale studentene blir plassert på Fantoft. Disse har førsteprioritet når de søker bolig og får tildelt hybel før de norske studentene. Ofte blir de oppfordret til å søke seg hit av Studentsamskipnaden.

Kommunikasjonsrådgiver Anders Hønsi i SIB forteller at mange ber om råd når de skal søke etter hybel. Han ser ikke et problem med å oppfordre disse til å søke bosted på Fantoft.

– Fantoft har jo et rykte på seg for å ha et veldig godt miljø for utvekslingsstudenter. Det er veldig lett å komme i kontakt med andre, både internasjonale og norske studenter.

Sammenligner med getto

Romuald er en av dem som ble anbefalt å søke hybel på Fantoft. Han mener at miljøet Hønsi beskriver ikke er et samspill mellom norske og internasjonale studenter.

Det er Emilie Randeberg helt enig i. Hun bor i en familiebolig i de nye byggene på Fantoft hvor flesteparten av de norske studentene holder til.

– De har det som jeg kan innbille meg at SIB tenker er et samhold, men Romuald ønsker å treffe nordmenn, ikke alle de andre europeerne. Så det er veldig trist at det skal være vanskelig for ham å treffe nordmenn fordi han har havnet her.

– Jeg har ikke lyst å bruke ordet getto, men det er det jeg føler mange ganger, sier Randeberg.

SIB tror likevel mulighetene ligger til rette for å bli inkludert med nordmenn, men innrømmer at det kan være en fordel å ha flest mulig nordmenn rundt seg.

– Må ta det på alvor

Gina Barstad

SELV FRA FANTOFT: SVs Gina Barstad har selv bodd i Fantoft studentby. Hun mener man må ta på alvor bekymringene til dem som bor der.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Leder i Bergen SV, Gina Barstad, mener Studensamskipnaden må lytte til studentene. Hun har selv vokst opp i studentbyen, og sier selv at miljøet der er noe av årsaken til at bergensdialekten hennes er utvannet.

– Jeg synes de kan ta på alvor de meldingene de får fra studentene sine og vurdere om spredning vil være bra for miljøet.

Gruppesekretær i Venstre, Mathias Fischer mener på sin side at man bør unngå for mange studentboliger på samme sted.

– Jeg tror at det er kun på den måten vi kan sørge for at de blir godt integrert det halvåret eller året de er her, sier Fisher.

Blir isolert

Romuald forteller at han har følt seg isolert på Fantoft, og angrer på at han søkte hybel her. Men å flytte er uaktuelt, for i likhet med de fleste andre internasjonale studentene har han ikke råd til å bo et annet sted.

Han synes situasjonen er håpløs.

– Åtti prosent, det er ganske åpenbart. Det er ikke normalt i det hele tatt. Jeg synes SIB må forklare hvorfor de gjør det slik. De som er interessert i å bli kjent med Norge og nordmenn blir skuffet. Jeg har bodd her i to år og har blitt kjent med én nordmann. Bare én, sier studenten.