Rensing kan være kreftfremkallende

Rensing av CO2 på Mongstad kan føre til utslipp av kreftfremkallende stoffer.

Mongstad
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Rensing av CO2 slipper ut aminer som i atmosfære omdannes til stoffer som kan være kreftfremkallende, sier Svein Knutsen, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Kreftfaren er avhengig av hvor mye som omdannes i atmosfæren. Nå skal instituttet undersøke hvor stor faren vil være ved en fremtidig CO2-rensing på Mongstad.

- Vi starter med eksperimenter til våren og vil få svar på dette om ett års tid, sier han.

Ordføreren i Lindås kommune, Astrid Aarhus Byrknes (KrF), ønsker ikke at rensingen på Mongstad skal gå på bekostning av liv og helse.

- Vi er helt klart nødt til å få en løsning før en starter rensingen. For oss er det viktig at det blir renset, men det skal ikke gå på bekostning av liv og helse til innbyggerne i Nordhordland, sier hun.

- Tidsplanen for rensingen kan sprekke, men en må ikke iverksette noe før en kjenner til konsekvensene, sier Aarhus Byrkenes.

Hun synes artikkelen som Teknisk Ukeblad presenterte tidligere i uken om kreftfaren er bekymringsfull og savner informasjon fra StatoilHydro.

- Jeg skulle gjerne ønsket StatoilHyrdro velkommen til et orienteringsmøte, sier hun.

To til tre år

Byggingen av gasskraftverket på Mongstad er i full gang og Jens Stoltenbergs «Månelanding», rensingen, skal starte i 2014, men kan nå bli utsatt. StatoilHydro håper å få løst problemet med aminene i løpet av to til tre års tid.

- Vi har mye erfaring med aminer under forhold der de ikke slippes ut i luft. Det er dette som er annerledes her enn det vi tidligere har erfaring med, sier Cathrine Torp, kommunikasjonsdirektør i StatoilHydro.

Hun legger til at StatoilHydro ikke vil gå for en løsning som vil kunne gå ut over helsen.

LES: Kostbar CO2-fangst på Mongstad | Kongen vil sjekke månelandingen