Hopp til innhold

Rensing kan være kreftfremkallende

Rensing av CO2 på Mongstad kan føre til utslipp av kreftfremkallende stoffer.

Mongstad
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Rensing av CO2 slipper ut aminer som i atmosfære omdannes til stoffer som kan være kreftfremkallende, sier Svein Knutsen, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Kreftfaren er avhengig av hvor mye som omdannes i atmosfæren. Nå skal instituttet undersøke hvor stor faren vil være ved en fremtidig CO2-rensing på Mongstad.

- Vi starter med eksperimenter til våren og vil få svar på dette om ett års tid, sier han.

Ordføreren i Lindås kommune, Astrid Aarhus Byrknes (KrF), ønsker ikke at rensingen på Mongstad skal gå på bekostning av liv og helse.

- Vi er helt klart nødt til å få en løsning før en starter rensingen. For oss er det viktig at det blir renset, men det skal ikke gå på bekostning av liv og helse til innbyggerne i Nordhordland, sier hun.

- Tidsplanen for rensingen kan sprekke, men en må ikke iverksette noe før en kjenner til konsekvensene, sier Aarhus Byrkenes.

Hun synes artikkelen som Teknisk Ukeblad presenterte tidligere i uken om kreftfaren er bekymringsfull og savner informasjon fra StatoilHydro.

- Jeg skulle gjerne ønsket StatoilHyrdro velkommen til et orienteringsmøte, sier hun.

To til tre år

Byggingen av gasskraftverket på Mongstad er i full gang og Jens Stoltenbergs «Månelanding», rensingen, skal starte i 2014, men kan nå bli utsatt. StatoilHydro håper å få løst problemet med aminene i løpet av to til tre års tid.

- Vi har mye erfaring med aminer under forhold der de ikke slippes ut i luft. Det er dette som er annerledes her enn det vi tidligere har erfaring med, sier Cathrine Torp, kommunikasjonsdirektør i StatoilHydro.

Hun legger til at StatoilHydro ikke vil gå for en løsning som vil kunne gå ut over helsen.

LES: Kostbar CO2-fangst på Mongstad | Kongen vil sjekke månelandingen