Hopp til innhold

Rektor sjokkert over tablettforbruk

Forbruket av hodepinetabletter er sjokkerende stort og lærere har legeerklæring på at de ikke kan undervise i enkelte klasserom.

Lars Arne Markhus

SJOKKERT. Rektor ved Rossland skole, Lars Arne Markhus, er sjokkert over skolens forbruk av hodepinetabletter. Årsaken er det dårlige inneklimaet.

Foto: Dagrun Stokke/Avisa Nordhordland

Rossland skule i Meland kommune er slett ikke den eneste skolen i landet som sliter med dårlig inneklima.

Men forholdene ved skolen er nå så prekære at elever ofte blir sendt hjem.

Mangler ventilasjonsanlegg

Det er spesielt den eldste delen av bygningsmassen ved skolen som har det dårligste inneklimaet.
I bygningene fra 1964 er det svært dårlig ventilasjonsanlegg og det gror også sopp i deler av bygget, skriver avisa Nordhordland.

Utlufting er eneste formen for ventilering som fungerer, men på vinterstid betyr det at temperaturene inne i klasserommene synker så mye at noen elever blir sittende med jakken på etter friminuttene.

- Ventilasjonsanlegget fungerer ikke i sju klasserom og ett grupperom. Etter femten minutter så blir det tett luft og vi må ha manuell utluftning. Det er ikke bare bare når det er kaldt og blåser ute, sier rektor Lars Arne Markhus til NRK Hordaland.

Storforbruk av Paracet

På kontoret ved skolen har de siste årene «ordreboken» på Paracet blitt flittigere og flittigere brukt.

På kontoret ved skolen blir det delt ut Paracet til elever og lærere som blir syke. Og forbruket er høyt.
- Jeg ble sjokkert da jeg så hvor mye tabletter som blir delt ut. Det eksakte antallet har jeg ikke, men antallet er bemerkelsesverdig høyt. Spesielt til elever som har undervisning i den gamle delen av skolen, sier Markhus.

Flere elever må også gå hjem i løpet av skoledagen på grunn av hodepine. Det er selvsagt ikke kjekt for rektoren.
- De har det verre på skolen enn når de er hjemme. Slik vil vi selvsagt ikke ha det, sier rektoren.

Lærere med legeerklæring

Markhus bekrefter også at det ikke bare er elevene som er plaget av det dårlige inneklimaet. Noen lærere har faktisk legeerklæring på at de ikke kan undervise i enkelte klasserom.

- Vi prøver å ta hensyn til både lærere og elever når de i utgangspunktet er litt allergiske. De lærerne får undervise i nye klasserom.


Får penger til nytt anlegg

Å få forbedret inneklimaet ved skolen har vært en prioritert sak for både rektor og FAU ved skolen i en årrekke. I tillegg har skolen et basseng som er på kanten av loven og en gymsal som lekker. Meland kommune har lånt 2,2 millioner kroner til å ruste opp bassenget i 2010, men nå blir disse midlene omprioritert.

- Slik det blir beskrevet på Rossland kan vi ikke ha det på skolene våre. Derfor har vi bestemt at vi skal låne to millioner til og få orden på dette allerede neste år, sier ordfører Nils Marton Aadland til Avisa Nordhordland.

Det er selvsagt rektor ved Rossland skole glad for, selv om han mener pengene kommer sent.
- Vi skulle hatt pengene i går, men nå får vi bare gjøre det beste ut av situasjonen til pengene kommer. Vi skulle også ha oppjustert bygget med gymsal og svømmebasseng som er fra 1978, men et ventilasjonsanlegg er viktigere.