Hopp til innhold

Raser mot kirkebrann-støtte

Både biskopen og festspilldirektøren mener Gaahl bør få sparken fra teateret etter sine uttalelser om kirkebranner.

Gaahl

STØTTER KIRKEBRANNER: Gaahl, eller Kristian Espedal som han egentlig heter, er svært klar på at han fremdeles støtter nedbrenning av kirker. Nå har han fått en rolle på Den Nationale Scene under Festspillene.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Onsdag stod den tidligere Gorgoroth-vokalisten frem i media og understreket at han fremdeles støtter kirkebranner.

LES: Omstridt voldsdømt får teaterrolle

Uttalelser som «Jeg mener veldig, veldig sterkt at symbolverdien ved å brenne ned kirker er bra», har satt sinnene i kok både hos festspilldirekøren og biskopen i Bjørgvin.

Ber teatersjefen rydde opp

Halvor Nordhaug

RYSTET: Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Den tidligere Gorgototh-vokalisten skal ha en større rolle i musikalen «Svartediket», som settes opp ved Den Nationale Scene under Festspillene.

Festspilldirektør Per Boye Hansen tar sterk avstand fra svartmetallvokalisten Kristian «Gaahl» Espedals uttalelser og ber teatersjef Bjarte Hjelmeland rydde opp.

- Jeg tar sterk avstand fra uttalelsene han har kommet med, og for meg er det noe som Festspillene ikke ønsker å identifisere seg med, sier Boye Hansen til NRK Hordaland.

- Hvil det få noen konsekvenser?

- Den ballen ligger for så vidt hos DNS som har arbeidsgiveransvar og som har forhold til vedkommende, sier Boye Hansen.

Rystet biskop

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, mener Gaahl bør sparkes om han ikke endrer på sine uttalelser.

- Hvis Gaahl opprettolder det han sa til BT i går, om at han forsvarer kirkebranner, har Den Nationale Scene virkelig et problem. Da bør Bjarte Hjelmeland revurdere kontrakten med ham, sier Biskopen til Bergens Tidende.

Biskopen møtte i går teatersjefen til en prat om saken. Her påpekte Bjarte Hjelmeland at han ikke støtter uttalelsene til Gaahl, men at han også har et kunstnerisk ansvar som arbeidsgiver i tillegg til et etisk og moralsk ansvar.

Hjelmeland reiste onsdag kveld til Oslo for å treffe Gaahl til en lengre prat. Her vil det bli avgjort hva som skjer videre i saken.


Bjarte Hjelmeland har foreløpig ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK Hordaland.