Hopp til innhold

Postbilen forstyrret gravfølge

Det Malin Lindseth omtaler som en veldig fin begravelse utviklet seg til noe helt annet da gravfølget skulle følge søsteren hennes til gravplassen.

– Jeg ble sint, men tenkte jeg skulle beholde roen for tantebarna mine sin skyld, forklarer Lindseth.

Verken søsterens barn eller resten av gravfølget fikk se morens båre på deler av hennes siste reise. Mellom dem og bårebilen hadde nemlig en av Postens egne biler valgt å plassere seg.

Prost Svein Arne Theodorsen

– Det er en uakseptabel atferd etter min mening. Det sier prost Svein Arne Theodorsen som ledet gravfølget.

Foto: Sigrid T. Langøy

Svein Arne Theodorsen er prost i Sunnhordland. Han har vært prest i tjue år, og forteller at han aldri har opplevd lignende tilfeller.

– At det kommer en bil som trenger seg inn mellom sørgefølget og bårebilen er helt ukjent.

– Det er manglende respekt for tradisjoner og skikker, og ikke minst manglende respekt for de sørgende som følger båren på veien til graven.

Saken ble først omtalt i Sunnhordland.

Dunkende, høy musikk

Fra kirken til gravplassen går deler av prosesjonsveien på offentlig vei. Theodorsen forklarer at biler i begge retninger vanligvis respekterer det med å stoppe og la gravfølget passere. Denne dagen valgte derimot flere biler å kjøre forbi, inkludert postbilen.

– Det var flere biler som suste forbi oss der vi gikk til gravplassen, men verre skulle det bli. Plutselig ser jeg noe rødt i sidesynet, forteller søster Malin Lindseth.

Postbilen kommer fra samme kjøreretning som begravelsesfølget, legger seg over i motsatt kjørefelt og prøver å presse seg forbi før han legger seg like bak bårebilen.

Lindseth forklarer at det også skal ha kommet høy musikk fra bilen.

– Vi må gå og høre på den dunkende musikken til postbilen og jeg tenkte bare at dette blir for dumt. Noe så respektløst har jeg aldri vært borti, sier Lindseth.

I sakte gange tar turen mellom Stord kyrkje og Frugarden gravplass omtrent ti minutter.

Posten beklager

Pressesjef i Posten, Kenneth Tjønndal Pettersen, omtaler hendelsen som svært beklagelig og uakseptabel oppførsel.

– Det er sterkt beklagelig og vi er oppriktig lei oss for det som har skjedd, sier han og legger til at han syns hendelsen er veldig trist.

Han ønsker ikke å si noe om hvilke konsekvenser dette vil få for sjåføren av bilen, annet enn at dette ble tatt tak i umiddelbart og håndtert lokalt.

– Jeg forstår at de pårørende reagerer. Det er helt uakseptabelt det som har skjedd, sier han og legger til at de har gitt en uforbeholden beklagelse til de pårørende.

Posten presset seg inn mellom bårebilen og prosten Svein Arne Theodorsen, i Stord.

Både i overført og faktisk betydning så gravfølget på Stord rødt under begravelsen tirsdag.

Foto: Privat

Skal ta hensyn til begravelsesfølger

Politiadvokat i Sør-Vest politidistrikt, Erik Engløkk, forteller at loven er veldig tydelig på hvordan andre bilister skal samhandle med begravelsesfølger. I veitrafikkloven §10 punkt tre står det at;

Trafikant må ikke hindre eller forstyrre gående i gruppe under tilsyn av leder, prosesjon, begravelsesfølge, militær kjøretøykolonne eller sivilforsvarskolonne.

– Det er vanskelig å si konkret om det er begått en straffbar handling, spesielt når saken ikke er etterforsket, forklarer Engløkk.

Engløkk foreller at det i en sånn situasjon blir viktig å se på hvordan kjøretøyet havnet i den situasjonen og om det var selvforskyldt.

– Jeg vil likevel si at jeg sliter med å forstå hvordan en bil helt uforskyldt kan havne midt i et begravelsesfølge. Ved samhandling med begravelsesfølger i trafikken skal man ta spesielt hensyn, legger han til.

Det er ikke klart om saken kommer til å bli anmeldt. Pettersen i Posten sier de vi ta stilling til en eventuell anmeldelse dersom den kommer.