Nekter å jobbe rundt høyrisikokamp

Politibetjentene orker ikke fyll, spetakkel og fotballfans fra Brann og Vålerenga.

Opptøyer

UTSATT DAG: 16.mai er en hektisk dag for politiet. I år får de også en høyrisikokamp å bryne seg på.

Foto: OLEG POPOV / SCANPIX

16.mai er dagen da 14-åringene debuterer med alkohol og Brann-fansen valfarter til Stadion i større antall enn det er billetter. Tradisjonelt sett en svært hektisk dag for politiet.

I år blir dagen ytterligere uforutsigbar siden det er Vålerenga som er Branns motstandere. En klubb med stor tilhengerskare og en del ytterliggående supportere, såkalte casuals, som flere ganger har havnet i bråk med tilsvarende grupperinger fra Bergen.

Hva mener du? Si din mening nederst i artikkelen.

Politiet vil ikke jobbe

Onsdag kom meldingen om at politifolk over store deler av landet nekter å skrive seg på overtidslistene for 1.mai, 16.mai og 17.mai. Flere byer kan med andre ord bli utrygge slik situasjonen er per dags dato.

Bergen er ikke noe unntak. Her er jobblistene svært mangelfulle.

- Jeg vet at det er veldig får som har meldt seg til tjeneste 1.mai 16.mai og 17.mai. På 1.mai og 17.mai blir nok ikke dette noe problem siden politimesteren kan beordre folk i tjeneste. På 16.mai stiller dette seg litt annerledes. Der tror jeg ikke politimesteren kan beordre ut folk, sier leder av Politiets Fellesforbund Hordaland, Ivar Hellene til nrkhordaland.no

- Vil være med familien

Hellene ser som alle andre problemene med få politifolk i gatene på 16.mai. Spesielt siden det ventes store horder av VIF supportere over fjellet.

- Folk vil være sammen med familien på 17.mai, ikke ligge hjemme og sove. Det har jeg forståelse for. I og med at det er Vålerenga som kommer er det ekstra vanskelig å få mange nok på jobb, innrømmer Hellene.

- Men dette lukter da litt av en aksjon som er knyttet opp mot lønnskampen?

- Dette er som sagt ikke organisert i Hordaland i alle fall, og jeg tror dette har med at frustrasjonen er kommet så langt at folk er møkk lei. Færre og færre vil jobbe overtid og ubekveme tider og dager, sier Hellene.

- Når det er sagt, så er faktisk helt feil å få en slik sak under forhandlingene. Vi ønsker ro i forkant av lønnsforhandlingene frem til 1.mai, sier Hellene.

- Vi har kontroll

Branns arrangemntansvarlig, Jan Tore Guntveit, er ikke bekymret for at det skal mangle på politifolk under selve kampen.

- Det behovet vi har for vaktstyrke innenfor portene skal vi klare å løse. Vi har allerede hatt en god del møter med politiet. Vi kan garantere i utgangspunktet en nokså normal fotballkamp. Vi skal planlegge godt og lage et got forspiel til nasjonaldagen, sier Guntveit til nrkhordaland.no.