Pensjonister holder fergene i gang

Mangel på nye maskinister gjør at Arvid Rolland (74) og andre pensjonister må holde fergene langs kysten i gang. – Situasjonen er alvorlig, sier utdanningssjef.

Arvid (74) er pensjonist på 12. året, men fortsatt i full jobb i maskinrommet på MF "Jondal".

GIKK LEI Å HA FRI: - Jeg gikk av med pensjon for 12 år siden. Etter tre uker gikk jeg lei av å gå hjemme, sier maskinist Arvid Rolland på MF 'Jondal' mellom Kvanndal og Kinsarvik.

En av fire fergemaskinister er over seksti år gammel fordi fergeselskapene ikke klarer å rekruttere nok kvalifisert mannskap. Bransjen forklarer situasjonen med at det blir utdannet for få maskinister.

MF "Jondal" ved Utne i Hardanger

GAMLE FERGER: Norled-fergen MF «Jondal» er 38 år gammel. Her ved Utne i Hardanger.

Foto: Ingrid Tangstad Hatlevoll / NRK

Mange av de som faktisk tar utdanningen, sliter med å finne lærlingeplasser. Når de først er klare for arbeidslivet, er det gjerne andre jaktmarker som frister langt mer.

LES OGSÅ: Tyske Wilhelm vet alt om norske ferger | Bankmannen med fergedilla

Mister folk til Nordsjøen

– Ungdommene satser ikke på en 40 år gammel ferge. De vil ut i Nordsjøen, sier 74 år gamle Arvid Rolland, maskinist på Norled-fergen MF mellom Kvanndal, Utne og Kinsarvik i Hardanger.

– Oljeselskapene har helt andre muligheter til å betale enn det vi har, sier regionssjef Inge Andre Utåker i Norled.

Antallet arbeidende pensjonister på fergene er mer enn firedoblet i løpet av de siste 15 årene. Ved Norges største opplæringsbedrift innen maritime fag er man bekymret over situasjonen.

Øvind Bårdsen i Maritimt Opplæringsforum

BEKYMRET: Øyvind Bårdsen i Maritimt Opplærings-forum.

Foto: NRK

– Situasjonen er alvorlig

– Det er pensjonistene som opprettholder fergetrafikken per i dag, men vi kan ikke vente at det skal vare i evigheter. Situasjonen er så alvorlig at vi vil oppleve at både avganger og hele avgangsdager blir kansellert på grunn av maskinistmangel, sier daglig leder Øyvind Bårdsen i Maritimt Opplæringsforum.

Rederiene ber nå om flere lærlingeplasser for å få bukt med problemet. Samtidig er de i gang med kortsiktige løsninger for unngå fergekrise.

LES OGSÅ: Ferge gikk på grunn ved Krokeide

Vil hente folk fra Island og Færøyene

– Vi har begynt å se oss om utenlands etter maskinister. Vi er allerede i gang med å rekruttere folk i de nordiske landene, blant annet på Island og på Færøyene, sier Andre Utåker i Norled.