Hopp til innhold

Fergen fikk motorstans, kapteinen styrte bevisst vekk fra kaien

Rundt 80 passasjerer er berget i land etter at en ferge grunnstøtte ved Krokeide i Bergen. Mannskapet får skryt etter at de bevisst kjørte fergen på grunn.

Sissel Eriksen, passasjer på MF "Krokeide"

HOPPET AV: Sissel Eriksen ba om å få forlate fergen ved naustet i stedet for å vente på ambulanse-båten.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

77 personer var om bord da MF Trondheim grunnstøtte på Krokeide i 09.30-tiden i formiddag.

Fergen gikk på grunn på motsatt av side av sundet fra fergeleiet, like inntil et naust.

– Holdt meg fast i et bord

– Min mann og jeg satt i bilen da vi så at fergen forandret retning. Vi sprang ut av bilene. Jeg løp opp i salongen og holdt meg fast i et bord da vi traff land, forteller fergepassasjer Sissel Eriksen fra Austevoll til NRK.no.

Sammenstøtet var kraftig, men det skal ikke ha oppstått panikk ombord.

– Mange var engstelige, men mannskapet var kjempeflinke til å informere. Jeg tror de fleste satt med en følelse av at det kom til å gå bra, sier Eriksen.

Får skryt etter bevisst grunnstøting

Operasjonsleder Gustav Landro i Hordaland politidistrikt sier at grunnstøtingen var bevisst fra mannskapets side. Fergen fikk motorstans da den nærmet seg Krokeide.

– Det var en teknisk feil med motoren, som har gjort at mannskapet skjønte at de ikke kunne gå mot kai. De valgte i stedet å kjøre på land lenger borte fra kaien, sier Landro.

Han skryter av manøvreringen til dem sto jobbet på fergen.

– Dette virker som en fornuftig løsning, og de har unngått at det ble store skader på fergekaien. Dette ser ut som mannskapet har løst på en god måte, sier Landro til NRK.no.

Video fra grunnstøtingen til MF Trondheim på Krokeide i Bergen.

SE VIDEO: MF Trondheim grunnstøtte ved fergekaien på Krokeide i Bergen. FOTO: André Marton Pedersen

Fra dekk

HER REDDES DE: Bildet er tatt av passasjer Malin Sjursen Sørvik like etter grunnstøtingen. En ambulansebåt henter passasjerene fra fergen.

Foto: Malin Sørvik

Fryktet fergen tok inn vann

Like før klokken 13 ble fergen trukket av grunn, opplyser politiet. Planen er nå å flytte fergen til fergekaien når det er mulig.

– Det skal ikke være vanninntrenging i skroget, men dykkere fra brannvesenet skal nå gå ned å sjekke om det er mulig å få flyttet fergen, sier operasjonslederen.

Brannvesenet, ambulanser og politi er på stedet, og satte tidlig i verk evakuering. En ambulansebåt har evakuert passasjerene fra fergen og videre til land.

Ifølge rederiet Fosen Namsos sjø var det 72 passasjerer og et mannskap på fem om bord på turen fra Austevoll mot Bergen.

De første meldingene gikk på at fergen tok inn vann.

– Beskjeden fra ambulansebåten er at fergen står på trygg grunn og ikke tar inn vann. Vi reiste med lenser og pumper fordi de første meldingene gikk på at fergen tok inn vann, sier vaktoperatør Torstein Nerås ved brannvakten i Bergen til NRK.no.

Ferge på Krokeide

BEVISST GRUNNSTØTING: Her har fergen gått på grunn - godt unna fergeleiet. Mannskapet har bevisst styrt unna fergekaien da fergen fikk problemer.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Skjønte hva som ville skje

Malin Sjursen Sørvik var om bord og er nå berget i land.

Vi er blitt fraktet i land nå av ambulansebåten. Bilene måtte være igjen på fergen og vi får de sikkert igjen senere i dag.

Hun forteller at både mannskap og passasjerer skjønte hva som var i ferd med å skje.

– Vi var kommet oss i bilen og så at fergen svinger og at den ikke kom til å treffe kaien. Vi fikk beskjed på høyttaler om at vi skulle gå bak i fergen og at vi kom til å gå på land, sier Sørvik.

Sissel Eriksen valgte derimot å komme seg av fergen så fort som mulig.

– Da de tok ned lemmen foran og jeg så det gikk an å gå i land, ba jeg om å få lov til å gå av. Det var også en mor og et barn som skulle rekke et fly, de fikk også gå av. Jeg sa til mannen min: «Jeg har det bedre på land», sier Eriksen.

Passasjerer evakueres

EVAKUERTE: Ambulansebåten la seg til akterenden på fergen og berget passasjerer over til fergekaien like ved.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Tenkte vi kom til å synke

Ifølge henne ble verken biler eller personer skadet i grunnstøtingen. Men det hele var skremmende, sier Sørvik.

– Ja, det var det selvsagt. Når du sitter på en ferge og vet at den er i ferd med å gå på grunn tenkte jeg først at «nå kommer vi til å synke», sier hun til NRK.no.

Men en liten stund etter grunnstøtingen var alle som var om bord trygt på land. Ambulanse og politi tok imot og tok vare på alle involverte på fergekaien.

Fikk beskjed om å trekke bak på fergen

Passasjerene om bord skal ha fått beskjed om å trekke bak på fergen fordi mannskapet så at de var i ferd med å grunnstøte.

Passasjerer evakueres

TRYGT I LAND: Her kommer passasjerer i land etter å ha blitt hentet av ambulansebåt. Rundt 80 personer var om bord.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Klokken 10.00 meldes det at ingen personer er skadet, og at alle om bord skal være evakuert. Enkelte passasjerer har også tatt seg i land på egen hånd fra baugen.

Det er Trøndelag-rederiet Fosen Namsos Sjø som har trafikken mellom Krokeide i Bergen og Hufthamar på Austevoll.

Ferge nummer to settes inn

– De har valgt å styre unna kaien og kontrollert det inn mot grunn. Fergen har grunnstøtt, og så langt vi har fått informasjon er det ikke skade på passasjerer eller biler, sier direktør Grete Fuglem Tennås i Fosen Namsos sjø.

Rederiet jobber nå med å få løst problemene med trafikkavvikling etter grunnstøtingen.

– Vi har en ferge nummer to som kan gå inn i rute. Og så er det Sjøfartsdirektoratet som kan vurdere hvordan MF Trondheim skal trekkes av grunn, sier Tennås.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.