Hopp til innhold

Pengebonus for å forlate landet ga doblet pågang hos UDI

UDI gir 10.000 kroner ekstra til de 500 første som søker assistert utreise fra Norge. Etter to ukers omfattende kampanjevirksomhet, er det fortsatt penger igjen.

UDI utreise skilt Åsane Storsenter

OPPFORDRES TIL Å REISE: UDI har de siste to ukene informert, som her på Åsane Storsenter i Bergen, om ordningen med 10.000 kroner ekstra for å forlate Norge.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

– Vi skal stimulere flere til å reise tilbake frivillig gjennom å betale de litt mer penger, sa Sylvi Listhaug (Frp) til NRK 25. april.

Da startet kampanjen der de 500 første asylsøkerne som søker assistert retur får 30.000 i stedet for 20.000 kroner med seg. Kravet er at man kom til Norge som førsteland før 1. april og ikke har oversittet utreisefristen.

Dette er en langt bedre løsning for veldig mange enn å sitte på norske mottak uten lovlig opphold, og eventuelt bli tvangsutsendt av politiet.

Katinka Hartmann, UDI

Ordningen gjelder i seks uker. De to første ukene har UDI brukt 500.000 kroner på en informasjonskampanje i det offentlige rom, opplyser Katinka Hartmann, leder for UDIs region- og mottaksavdeling.

Skjermreklame og plakater på flere ulike språk, som arabisk, farsi og sorani, har vært synlige blant annet på kjøpesentre, jernbanestasjoner og bussterminaler ulike steder i landet.

– I kampanjeperioden har antall treff på UDIs nettsider doblet seg. Mange har også gått videre til International Organization for Migration sine sider, der man søker assistert retur, sier Hartmann.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug

– NORGE VIL SPARE: – Det er også mange som ikke har krav på beskyttelse og som etter alle solemerker kommer til å få avslag. Da er det bedre for oss å stimulere til å reise tilbake, gjennom å bruke litt mer penger på det. Totalt sett vil Norge spare på dette, sa statsråd Sylvi Listhaug (Frp) da kampanjen startet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Feil forventninger

Hun mener markedsføringskampanjen, som ble avsluttet i går, også har vært viktig for å nå ut til mange med informasjon om assistert retur generelt.

– Det er viktig å gjøre ordningen kjent blant flest mulig, og at de får vite om det så tidlig som mulig etter at de har kommet til Norge. Det er lettere å få folk til å søke når de gjør det tidlig enn når de har vært her lenge, sier Hartmann.

Målgruppen for kampanjen, som pågår en måned til selv om markedsføringsdelen altså ble avsluttet i går, er todelt:

De som ikke har grunnlag for å få opphold, og de som allerede har fått avslag.

– Blant dem som kom i fjor høst, var det en del som trodde de kunne komme raskt i jobb i Norge, og hadde feil forventninger. En del av disse som ikke har fått behandlet søknaden sin, søker nå, sier Hartmann.

Katinka Hartmann

REKLAMERER FOR UTREISE: UDIs enhetsleder for region- og mottaksavdelingen, Katinka Hartmann.

Foto: Nora Lie / UDI

Bruker 5,5 millioner

Hun mener ordningen er god for dem som velger å reise frivillig ut.

– Dette er en langt bedre løsning for veldig mange enn å sitte på norske mottak uten lovlig opphold, og eventuelt bli tvangsutsendt av politiet, sier Hartmann.

Det er fortsatt mulig å bli en av de 500 første som får 10.000 kroner ekstra i returstøtte.

Katinka Hartmann, UDI

Med markedsføring til 500.000 kroner og 500 ekstrautbetalinger á 10.000 kroner, bruker norske myndigheter totalt 5,5 millioner på kampanjen, dersom alle 500 «pengebonusene» deles ut.

Fordi søknadene må behandles, og bare en tredjedel av kampanjeperioden er gjennomført, kan UDI foreløpig ikke si hvor mange har fått godkjent ekstrautbetalingen.

– Vi har ikke nøyaktige tall, men det er fortsatt mulig å bli en av de 500 første som får 10.000 kroner ekstra i returstøtte, sier Hartmann.