Hopp til innhold

Austrheim i sorg: – Vi har levd i håpet om å få dem hjem i live

To statoil-ansatte fra Hordaland er bekreftet døde etter terrorangrepet i Algerie.
– Det er med stor sorg vi mottar dette budskapet, sier ordføreren i Austrheim i Hordaland.

Flagg på halv stang på Statoil Mongstad

I SORG: På Statoil-anlegget på Mongstad flagger de på halv stang etter beskjeden i dag.

Foto: Jon Halstein Tjore / Statoil

– Vi har jo levd i håpet om å få dem tilbake i live så lenge de har vært savnet. Men nå vet vi at utgangen for én fra Austrheim er fatal, dessverre, sier Per Lerøy, ordfører i Austrheim.

Per Lerøy

LEVDE I HÅPET: Ordfører i Austrheim Per Lerøy sier de har levd i håpet helt til det siste.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Statoil bekreftet fredag ettermiddag at to ansatte i selskapet er døde. De to er Tore Bech, 58 år, bosted Bergen og Thomas Snekkevik, 35 år, bosted Austrheim/Bergen.

Senere fredag ble det også bekreftet at Hans M. Bjone, 55 år, fra Brandbu på Hadeland i Oppland ble drept i terroraksjonen.

– Vi har stålsatt oss på denne beskjeden, men når alt håp er ute, blir det spesielt uansett. Jeg føler aldri at man blir godt forberedt på et slikt budskap, sier Lerøy.

Tett på de pårørende

Den lille kystkommunen Austrheim er hardt rammet etter terrorangrepet i Algerie. Av de fem nordmennene som ble meldt savnet etter terrorangrepet på In Amenas, var to av dem fra Austrheim.

De to har vært savnet siden angrepet forrige onsdag, og en av dem er fortsatt savnet. Lerøy sier kommunen og kriseteamet har jobbet tett på de pårørende.

– De har gjort det de har kunnet gjøre, og det har fungert bra. Vi har også hatt jevnlige møter i kommunen for å sjekke at vi har gjort det som er naturlig å gjøre, sier han.

Thomas Snekkevik

BEKREFTET DØD: Thomas Snekkevik (35)

Foto: STATOIL / NTB scanpix
Tore Bech

BEKREFTET DØD: Tore Bech (58)

Foto: privat

– Vanskelig å takle

Austrheim meinighet har stått til disposisjon for de pårørende i den vanskelige tiden.

– Dette kom ikke så overraskende, selv om det er brutalt å få denne meldingen. Jeg tenker først og fremst på dem som stod ham nærmest og som nå opplever en vanskelig tid, sier sogneprest Magne Bjørndal.

Bjørndal sier terrorangrepet har rammet mange av innbyggerne i den lille kommunen.

– Det er mange som hadde forskjellige relasjoner til familiene, så dette har påvirket alle. Den uvissheten vi har hatt har vært vanskelig å takle, sier Bjørndal.

– Godt å få en avklaring

Sognepresten sier de har vært forberedt på dårlige nyheter. Han tror at det er godt for de pårørende å endelig få et svar.

– Det er stort sett alltid bedre å vite enn å ikke vite, selv om det man vet er fryktelig vondt å ta med seg. da kan man forholde seg til det på annen måte, sier han.

– En hel by i sorg

Begge de to drepte bodde i Bergen. Ordfører Trude Drevland sier deres tanker går til de berørte.

– Våre tanker går nå til de berørte. Vi er en hel by som deler sorgen og har vår medfølelse for dem som har mistet sine kjære, sier ordfører Trude Drevland.

Også byrådsleder Monica Mæland overbringer sine kondolanser til de drepte.

– Det er ufattelig trist med de to omkomne. Bergen kommune stiller opp for de berørte som har behov for det. Vi har hele tiden hatt en god dialog med Statoil, sier byrådsleder Monica Mæland.

Fortsatt savnet

To Statoil-ansatte er fortsatt savnet etter terrorangrepet 16. januar:

Victor Sneberg (56), Sandnes/Manndalen
Statoils landsjef i Algerie og områdedirektør. Har jobbet i In Amenas siden oktober 2010. Har vært ansatt i Statoil siden 1985 og har tidligere arbeidet ved Universitetet i Tromsø.

Alf Vik (43), Austrheim/Grimstad

Ingeniør som har jobbet i Statoil siden 2007. Skal ifølge Agderposten være det norske gisselet som overfor sin familie måtte videreformidle et krav fra gisseltakerne om at familiene skulle kontakte sine ambassader og kreve at franske styrker trekker seg ut av Mali.