Ordfører fikk melkeku på døren

Misfornøyde bønder aksjonerer over hele landet. I Bergen stoppet melkebønder trafikken med traktorer, og i Kvinnherad fikk ordføreren en ku på døren.

Bondelaget aksjonerer i Uskedalen

BONDE-PROTEST: Denne melkekuen stod utenfor rådhuset i Kvinnherad mandag morgen.

Foto: Leserbilde

Noregs bondelag aksjonerer i Kanalveien i Bergen

STOPPET TRAFIKKEN: Bønder laget kaos i trafikken i Bergen mandag morgen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Ja, det er ikke hver dag det står en ku utenfor inngangsdøren til rådhuset, sier Kvinnherad-ordfører Synnøve Solbakken (Ap) til NRK.no.

«Kua har ikkje vore mjelka idag, så no ventar ho bare på Synnøve», heter det i en melding fra aksjonistene. Solbakken sier kuen har fått mat og vann, men sier det er umulig å komme seg inn i båsen til dyret for å få melket.

Litt ut på formiddagen kom aksjonistene tilbake og fjernet kuen, melder lokalavisen Kvinnheringen.no.

– Kuen har det ikke bra

Ordføreren er slett ikke imponert over stuntet fra Uskedalen og Omvikdalen bondelag, som hevder kuen ikke er blitt melket i dag.

– Kuen har det ikke bra der den står. Plakater, siloballer og traktorer synes jeg er greit å bruke i aksjoner, men dette og tømming av melk tar jeg avstand fra, sa Solbakken ved 8.30-tiden.

Aksjonene kommer etter at Noregs Bondelag for første gang har brutt landbruksforhandlingene med staten uten forhandlinger, og det med en Senterparti-mann som landbruksminister.

Leder i Norges Bondelag i Hordaland, Clara Hveem

VARSLER FLERE AKSJONER: Fylkesleder i bondelaget, Clara Hveem.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Tømte melk ut i gaten

Bøndene forventet seg et svært godt lønnsoppgjør etter landbruksmeldingen ble lagt frem. Da staten la 900 millioner kroner på bordet, reagerte Noregs Bondelag med raseri. Bøndene forlanger nemlig mer enn det doble.

I Bergen tømte melkebønder melk ut i gaten ved Tine Meierier i Kanalveien og laget store køer med et saktegående traktorfølge som kjørte i kolonne mellom to travle rundkjøringer.

– Vi vi vil vise at det er en foss av misnøye mot statens lønnsforslag. De vil vi skal produsere mer mat, men uten at de skal betale for det, sier fylkesleder i bondelaget, Clara Hveem, til NRK.no.

Noregs Bondelag aksjonerer i Kanalveien i Bergen

SPRAYET MELK: Bøndene tømte også melk i gaten.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Bilistene: – Vi driter i bøndene!

Traktorene var prydet med slagord som «Sats på norsk produksjon» og «Lite penger, lite mat».

Men skal man dømme ut fra reaksjonene hos bilistene, var aksjonen lite vellykket, dersom hensikten var få mer støtte for bøndenes sak.

– Bilistene sier: «Vi driter i bøndene». De skal rekke jobben og har det travelt. Når vi spør om ikke de vil ha mat på bordet, svarer de: «Det driter vi i». De tenker seg ikke om, vet du, sier Hveem.

Hun sier at bøndene kommer til å aksjonere flere dager, og antyder at det også kan bli mangel på en del matvarer i tiden fremover.

LES OGSÅ: – Kan bli tomme butikkhyller