Ønsker velkommen til drømmefestival

Leif Ove Andsnes lager internasjonal musikkfestival i Baroniet, der han selv har holdt konserter i 20 år. Stjernene står i kø for å spille.

Leif Ove Andsnes

ØNSKER VELKOMMEN: Ved flygelet i Rosendal skal Leif Ove Andsnes og hans gjesteartister spille musikken til en helt spesiell komponist, nemlig Schubert.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Andsnes avslører overfor NRK at han vil lage en ny, verdensomspennende kammermusikkfestival i Rosendal. Flere verdensstjerner har allerede sagt ja til å spille i Kvinnherad i august 2016.

– Den nærheten jeg kjenner til folk, stedet og musikken her er veldig spesiell, sier Andsnes til NRK.

Etter å ha spilt i Baroniet i flere tiår ønsker han å dele opplevelsen med resten av verden.

Baroniet sett fra rosehagen

BARONIET: Baroniet Rosendal var Norges eneste og ble opprettet i 1678 av kong Christian V av Danmark. Stedet ligger nydelig plassert mellom fjord og fjell.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

– En spydspiss

– Musikk og kommunikasjon handler om å dele med andre. Målet mitt er at denne festivalen skal bli en spydspiss i norsk musikkliv. Kvaliteten skal være på absolutt høyeste, internasjonale nivå, lover Andsnes.

Han er Norges mest kjente pianist på 2000-tallet. Han har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn- og utland.

– Baroniet er et fantastisk sted med nydelig natur og setting. Jeg tror dette blir spektakulært med både ledende norske og internasjonale navn. Vi kommer til å sende invitasjoner ut internasjonalt og jeg tror mange publikummere vil betale for å komme hit. Vi har allerede fått henvendelser fra utenlandske medier som Financial Times, sier Andsnes-manager Lucy Maxwell.

Pianist Leif Ove Andsnes

TAR INITIATIV: Leif Ove Andsnes elsker Baroniet i Rosendal.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Temaet er bestemt

Schubert blir tema for den aller første festivalen.

Franz Peter Schubert (1797–1828) var en østerriksk komponist. Mannen fra Wien regnes som et av de største navnene i musikkhistorien, men ble anerkjent først etter sin død. Hans følelsesladde musikk og korte, tragiske kunstnerliv gjør ham til en representant for romantikken.

– Et lokalsamfunn har behov for en festival, og jeg håper vi kan skape noe her lokalt. De fineste festivalene nedover i Europa arrangeres på mindre steder. De er lettere å farge enn det er med en hovedstad, sier musikeren.

Den gamle låven på Baroniet skal bli en konsertsal til 400 publikummere.

Leif Ove Andsnes

SPILLER: Leif Ove Andsnes er Norges mest kjente pianist på 2000-tallet. Han har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn- og utland. I Rosendal skal han og gjesteartistene spille musikken til en helt spesiell komponist.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK