Overdose-boom i Os

Det er flere GHB-overdoser i måneden i Os. –Vi har ikke kontroll over situasjonen, sier politiet.

GHB
Foto: Bent Lindsetmo / NRK

OS: Politiet i Os har registrert en kraftig økning i bruken av det narkotiske stoffet GHB siden i fjor sommer. I snitt skjer det nå flere overdoser i måneden. På ett år har politiet registrert rundt 40 overdoser, og tallene øker stadig.

Konstituert lensmann i Os, Terje Sperrevik.

Konstituert lensmann i Os, Terje Sperrevik, vedgår at de ikke har kontroll over situasjonen.

Foto: Marion Solheim / NRK

Politiet vedgår at de ikke har problemet under kontroll.

- Det er en kamp, og stoffet er vanskelig å avsløre. Det ser nesten ut som vann, og når de tilsetter konditorfarge for å få det til å se ut som andre ting, så gjør det arbeidet veldig vanskelig for oss, forteller konstituert lensmann i Os, Terje Sperrevik.

Lett å lage


GHB er lett tilgjengelig, mye fordi det er så lett å lage selv. Det ligger oppskrifter ute på internett, og mange av ingridiensene, slik som felgrens, bakepulver og plumbo, er enkle å få tak i.

- Det er jo visse leverandører av dette stoffet som har begynt å lage det og selger det hjemmefra, forteller Lena Elisabeth Skudal som selv er fra Os.

Illustrasjonsfoto GHB

Tilgjengelig: GHB lages enkelt hjemme på kjøkkenbenken.

- Det er ganske sykt at man kan bruke noe fra en bensinstasjon til å lage det. Hvem som helst kan jo kjøpe det, sier venninnen Marianne Lyssand som også er fra kommunen.

- Det var jo ikke slik før. Det er jo folk som er like gamle som oss som driver med dette, så det har begynt å bli helt ekstremt, forteller de to venninnene.