Forsøkte å voldta 15-åring - kan få forvaring

Han har voldtatt en niåring og er tiltalt for forsøk på voldtekt av en 15-åring. – Han erkjenner at han trenger hjelp, sier forsvareren til den 22 år gamle sørlendingen.

Hellen fort, turvei

OVERFALL: Det var på en sti her ved den populære turveien opp til Hellen fort i Bergen at overfallet skjedde. Gjerningsmannen skal med nakent underliv ha kastet seg over den 15 år gamle gutten, og tatt på ham. 15-åringen kjempet imot og kom seg unna.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

Den 22 år gamle mannen var akkurat ferdig med å sone dommen sin for voldtekten av en ni år gammel gutt, da han på ny ble pågrepet av politiet. Han ble tatt og siktet for voldtektsforsøk mot en 15 år gammel gutt i Bergen i fjor.

Tiltalen mot Kristiansand-mannen er nå klar, men saken kan ennå ikke komme opp for retten.

Det handler om å klarlegge grad av tilregnelighet, og faren for gjentakelse.

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen

Årsaken er at det nå pågår nye og grundige rettspsykiatriske utredninger for å finne ut om 22-åringen er strafferettslig tilregnelig. I flere måneder studeres mannen av rettspsykiatere, som skal si sin mening om ham før saken kommer opp for retten.

Det skjer selv om mannen allerede har blitt vurdert av rettspsykiatere de siste månedene.

– Vi vil være helt sikre før vi går til retten med saken. Det var tvil rundt noen av konklusjonene til de sakkyndige, og vi vil ikke være i tvil før vi går videre, sier førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen til NRK.

BAKGRUNN: 22-åring kan få forvaring etter voldtektsforsøk

Overfalt 15-åring på tursti

Det var sent en lørdags kveld i slutten av august i fjor at det siste overgrepsforsøket skal ha skjedd. En 15 år gammel gutt var på vei opp en tursti til Hellen festning i Ytre Sandviken i Bergen, da en mann med hund begynte å forfølge ham.

Han ble tatt igjen av mannen, som forsøkte å voldta ham.

Dette skjedde 30. august i fjor. Kort tid tidligere ble mannen sluppet ut av Bergen fengsel, der han hadde sonet en dom for overgrepet mot niåringen.

Det skjedde i mannens hjemby Kristiansand, der den ni år gamle gutten ble overfalt og voldtatt på vei til skolen.

Kristiansand tingrett klassifiserte voldtekten som en overfallsvoldtekt, og et meget grovt overgrep mot et barn, skrev BA da mannen ble tatt.

Strid om tilregnelighet

Hellen fort, turvei

OVERFALL PÅ TURVEI: Gjerningsmannen skal med nakent underliv ha kastet seg over den 15 år gamle gutten, og tatt på ham.

Foto: Sindre Vik Helgheim / NRK

Siden pågripelsen har mannen blitt vurdert av rettens sakkyndige. Svarene de gav var imidlertid ikke tydelige nok, forteller førstestatsavdokat Stolt-Nielsen.

Spørsmålet er om mannen er strafferettslig tilregnelig - og om han skal dømmes til vanlig fengselsstraff eller andre reaksjonsformer.

– Vi er ikke uenige med konklusjonene til de sakkyndige. Men da det var tvil rundt noen deler av konklusjonene deres, har vi bedt om nye utredninger, sier han.

– Det handler om å klarlegge grad av tilregnelighet, og faren for gjentakelse. De nye observasjonene skjer etter anbefaling fra de opprinnelige rettspsykiatrisk sakkyndige, som selv har uttrykt tvil ved noen av sine konklusjoner.

Derfor undersøkes han nå av spesialister i Trondheim.

– Dette er sakkyndige med denne type saker som spesialfelt. Han vil bli observert der over noen måneders tid nå i sommer, sier Stolt-Nielsen.

Risikerer forvaring

De sakkyndiges vurdering vil avgjøre hvilken straff 22-åringen kan få om det blir rettssak - og om han blir dømt. Det kan bli aktuelt å dømme mannen til såkalte særreaksjoner, dersom han blir funnet skyldig.

Dersom mannen blir vurdert som tilregnelig, risikerer han dermed en forvaringsdom. Forvaring brukes kun på de mest alvorlige lovbryterne, og der det er stor fare for gjentakelse.

Alternativet er dom til tvunget psykisk helsevern, dersom de sakkyndige skulle mene mannen ikke er strafferettslig tilregnelig.

Han stiller seg uforstående til hvorfor han har gjort disse tingene, og erkjenner at han trenger hjelp.

Forsvarer Harald Johannessen

Det kan også bli aktuelt med vanlig fengselsstraff.

Statsadvoakten vil ta stilling til utredningen fra de sakkyndinge, som trolig ikke vil være klar før på sensommeren. Deretter må saken berammes i tingretten.

– Saken kommer ikke opp for retten før tidligst i høst, sier Stolt-Nielsen til NRK.

– Voldtektssaker er veldig alvorlige. Det er også kjent at dette er en type saker der det er fare for gjentakelse, understreker statsadvokaten.

Forsvareren: – Han vil ha hjelp

Voldtektsforsøket skapte frykt i nabolaget, og bekymrede foreldre fulgte barna sine til skolen i dagene før mannen ble tatt. Politiet gikk ut med etterlysning av tips etter episoden, før mannen til slutt ble pågrepet hjemme hos foreldrene sine i Kristiansand.

Mannens forsvarer, Harald Johannessen, forteller at 22-åringen erkjenner at det han står bak overfallet.

– Han ser hva han har gjort, men han kan ikke forklare hvorfor det har skjedd, sier Johannessen til NRK.

22-åringen er også tiltalt for å fulgt etter en lærerstudent fra Ikea, på flere busser og helt hjem til leiligheten, der han forsøkte å beføle ham.

Den tiltalte er glad for at han nå går gjennom grundige psykiatriske vurderinger.

– Han er innforstått med det, og ønsker selv å få et svar. Han stiller seg uforstående til hvorfor han har gjort disse tingene, og erkjenner at han trenger hjelp.

– Å avgjøre om han er strafferettslig tilregnelig er viktig for å avgjøre både skyldspørsmålet og et eventuelt spørsmål om straff, sier Johannessen.